Comisia Europeana (CE) analizeaza daca reglementarile propuse in noiembrie de autoritatile de la Viena, privind limitarea expunerii bancilor austriece pe Europa de Est, incalca directivele UE privind libera circulatie a capitalului, potrivit ziarului austriac Der Standard, preluat de Bloomberg.

Mai multi ministrii ai Finantelor din Europa de Est au "alertat" Comisia, prin scrisori, ca masurile ar putea afecta cresterea economica din regiune, scrie publicatia, fara a preciza sursele informatiilor, scrie Mediafax.

Der Standard noteaza ca reglementarile ar putea fi incompatibile cu directivele UE privind libera circulatie a capitalului, un principiu aflat la baza pietei interne a UE.

Banca centrala a Austriei si autoritatea de reglementare a pietelor financiare, FMA, au propus in noiembrie un set de masuri privind activitatea marilor banci austriece, menite sa asigure ratingul AAA al Austriei.

Astfel, bancile cu prezenta internationala semnificativa, respectiv Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, ar trebui sa se asigure ca creditarea efectuata de acum inainte de subsidiarele straine nu va depasi dincolo de 110% depozitele si finantarea atrase de pe pietele locale unde functioneaza.
Reprezentanti ai autoritatilor bancare din 17 tari, printre care si Romania, se intalnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile bancii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de bancile austriece.

Banca Nationala a Romaniei este reprezentata de un viceguvernator la discutii.

Cititi si Intalnire de gradul 3 la Viena: BNR si bancile centrale din alte 16 tari discuta despre restrictiile de finantare


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Misiune FinTech romaneasca: Typing DNA castiga un premiu in Polonia