Pentru acest an, guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB. In acest sens, autoritatile au convenit o tinta de deficit ambitioasa, de 1,9% din PIB (in termeni cash), care va necesita continuarea restrictiilor de cheltuieli.

Astfel, guvernul are in vedere reducerea fondului de salarii in sectorul bugetar, de la 7,5% din PIB in 2011 la 7,2% din PIB in acest an.

Totodata, executivul aminteste ca pensiile si salariile vor ramane inghetate in 2012, si doar o revenire a economiei ar putea conduce la o majorare a acestora.

Potrivit scrisorii de intentie catre FMI, guvernul estimeaza pentru acest an o crestere economica cuprinsa intre 1,75% - 2,25%, in usoara urcare comparativ cu avansul PIB-ului de anul trecut.

Citeste si:

Pe langa inghetarea salariilor si pensiilor, statul va mai face economii la bugetul de capital, prin eliminarea proiectelor neperformante si prin reducerea cu 10 procente a contributiei nationale pentru proiectele finantate din fonduri europene.

Guvernul va mai inlocui subventiile de la buget acordate sectorului agricol cu fonduri primite de la Uniunea Europeana.

FMI va incepe maine cea de-a patra evaluare a acordului stand-by cu Romania, urmand ca concluziile misiunii sa fie publicate pe 6 februarie.