Desi populatia stabila din Romania a scazut cu 2,6 milioane locuitori in ultimii 10 ani, soldul creditelor pentru persoanele fizice s-a majorat de 226 ori, de la 404 milioane lei la 91,3 miliarde lei.

La data penultimului recensamant, in 2002, creditul pentru populatie era aproape inexistent. Insa, liberalizarea contului de capital, aderarea la Uniunea Europeana (UE) si cresterea economica puternica din ultimii ani au fost factorii care au dus la explozia creditarii pentru persoanele fizice, astfel incat, la ultimul recensamant, de la finele lunii octombrie 2011, soldul imprumuturilor pentru populatie era de 226 ori mai mare.

“Scaderea populatiei nu are niciun efect pe piata creditelor, deoarece cererea de imprumuturi provenea oricum de la populatia stabila din Romania”, a precizat Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank.

Aceasta spune ca procesul de diminuarea a populatiei stabile din Romania a inceput odata cu aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, dar ca, in ultimii doi ani, acest trend s-a mai domolit.

“Nu cred ca la urmatorul recensamant o sa mai vedem o scadere a populatiei asa de mare. In ultimii ani, nivelul de trai a crescut, iar pe partea de natalitate se observa o imbunatatire”, a adaugat Hancila.

Potrivit rezultatelor provizorii ale recensamantului din octombrie 2011, populatia stabila a Romaniei a fost de 19,04 milioane persoane, din care 18,38 milioane au fost persoane prezente, iar 659.000 temporar absente.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Platforma de crowdfunding care ofera randament mediu de 15%