Guvernatorul bancii centrale ii da dreptate economistului Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, care, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, a precizat ca plata datoriilor tarilor din vestul Europei, precum in cazul lui Nicolae Ceausescu in Romania, nu reprezinta o masura sustenabila intr-o democratie.

Am analizat cazul Romaniei, unde Nicolae Ceausescu a devenit obsedat de plata datoriei. Au reusit, dar nimeni nu avea caldura iarna. Oamenii erau nemultumiti. Pur si simplu nu este sustenabil intr-o democratie”, a aratat Rogoff.

Mugur Isarescu a mentionat ca o tara trebuie mai intai sa-si constituie o baza de resurse, dupa care sa-si ramburseze datoria.

Totodata, guvernatorul BNR a declarat ca Romania nu ar trebui sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) dupa finalizarea intelegerii actuale, din 2013, intrucat nu ar fi un semnal bun pentru piete.

Citeste si:

„Programul cu FMI a fost mai intai de tip stand-by, adica cu utilizare de bani, s-a mutat apoi in ultimul an si jumatate spre un program preventiv in care banii nu sunt trasi. Cel mai bine este sa incheiem acest acord, pentru ca aceasta ar insemna ca lucrurile merg bine, nu mai avem nevoie de un profesor mai mult sau mai putin exigent”, a explicat Isarescu, in cadrul evenimentului „Romania, incotro? Evaluari europene si implicatii asupra Romaniei”.

Guvernatorul bancii centrale a spus ca Romania va fi obligata sa se imprumute de pe pietele financiare in mod constant, altfel, pietele vor percepe costuri tot mai ridicate.

Revenirea Romaniei pe piete nu este o optiune, este un <<must>>. Noi putem sa revenim corect, cu o traiectorie de costuri acceptabile, dar subliniez acest lucru, pentru ca am auzit discutii ca a revenit Romania pe piete. Daca nu o faci in baza unei strategii, ci o faci din joi in Paste, daca nu o faci in maniera credibila si daca o faci cand iti ajunge cutitul la os, pietele sunt sangeroase, au mirosul sangelui si te executa in materie de costuri”, a adaugat Mugur Isarescu.

Romania s-a imprumutat in luna ianuarie cu 1,5 miliarde dolari de pe piata americana, iar autoritatile au anuntat ca mai vor sa emita obligatiuni in Statele Unite ale Americii, intrucat randamentul titlurilor de stat a fost unul de succes.