Grupul american de asigurari Metlife, ce a achizitionat Alico in urma cu doi ani si operatiunile Aviva din Cehia, Ungaria si Romania in 2012, face mutari importante in vederea realizarii strategiei globale, dupa ce au anuntat intentia de reorganizare a structurilor companiei in noiembrie 2011, conform unor surse din piata.
Intr-un document intern transmis pe 1 februarie 2012, Metlife anunta numeroase modificari ale organizatiei din Europa Centrala si de Est, printre cele mai importante fiind inlocuirea celui ce a condus timp de peste 20 de ani operatiunilor Alico Europa Centrala si de Est, cipriotul Andreas Vassiliou (foto).

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii Alico Asigurari Romania, parte a Metlife, nu au dorit sa comenteze informatiile prezentate.

In ianuarie anul curent, compania britanica Aviva plc. a vandut catre gigantul american Metlife Inc. operatiunile sale din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, unde opereaza, in prezent, prin Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private. Decizia a fost in conformitate cu strategia anuntata de Aviva plc in noiembrie 2010, de a se concentra pe acele piete de mari dimensiuni.

wall-street.ro scria inca din martie 2011 despre evaluarea optiunilor pentru diviziile Aviva din Romania, Cehia si Ungaria.

MetLife a anuntat, de asemenea, inca de anul trecut faptul ca vizeaza o reorganizare a structurii afacerilor din Statele Unite si de la nivel international pe regiuni geografice, pentru a reflecta si concretiza tendinta globala a companiei. De altfe, asiguratorul si-a crescut puternic amprenta internationala in 2010 prin achizitia Alico pentru 16,4 miliarde de dolari. Cele trei noi regiuni, care vor avea fiecare propriul presedinte, sunt America, EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si Asia.

"Pentru a ajunge la potentialul sau maxim, Metlife are nevoie de o structura de organizare care sa sprijine punctele forte, atat ale Metlife cat si ale Alico", a declarat presedintele si CEO al companiei Steven A. Kandarian. “Aceasta structura va furniza baza unei companii globale si cum fiecare dintre noile noastre regiuni au atat piete mature cat si in plina dezvoltare, sunt importante pentru procesul de creare de valoare”, a spus Kandarian, in luna noiembrie din 2011.

Tot in noiembrie anul trecut, a fost anuntat numirea lui Michel Khalaf in pozitia de presedinte al diviziei EMEA. Khalaf, care s-a alaturat MetLife in urma achizitiei Alico, a fost anterior vice-presedinte executiv si CEO al MetLife in regiunea Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud (MEASA). Cand Metlife a preluat Aviva in ianuarie 2012, Michel Khalaf declara: „MetLife intentioneaza sa investeasca pentru a creste in piete cu potential ridicat, iar aceasta tranzactie creeaza o oportunitate excelenta de a oferi unui numar mai mare de clienti produse si servicii mai diversificate, precum si de a creste beneficiile din economii de scala pentru operatiunile locale, deja existente. Este inca un pas in realizarea viziunii MetLife de a fi liderul global in asigurari de viata, de accidente si sanatate, precum si in planuri de pensii si beneficii pentru angajati, ilustrand si capacitatea noastra de a aduce o infuzie de capital in aceste piete aflate in dezvoltare”.

In urma cu doar 2 luni, la randul sau, Vassiliou vorbea in Romania (pentru Ziarul Financiar) despre intentiile si angajamentul de dezvoltare al grupului Metlife in regiune. “Urmarim sa ne pozitionam mai bine pe piata din Romania, iar in acest moment lucram la strategia de dezvoltare a afacerilor locale de asigurari de viata si pensii private. Practic putem sa crestem in doua moduri, organic sau prin achizitii si luam in considerare ambele variante” spunea Vassiliou pe 15 noiembrie 2011.

El a transmis pe 1 februarie 2012 o scurta scrisoare organizatiei, prin care anunta: “Imi revine neplacuta obligatie sa va anunt ca cea mai recenta etapa de reorganizare determina despartirea mea iminenta de Metlife

Aceasta despartire este insotita de o vasta reorganizare a responsabilitatilor din regiune, mai multi responsabili de zona fiind deja inlocuiti ca parte a aceluiasi larg plan de reorganizare, ne comunica surse din piata.

Tot intr-un document intern, noul sef al regiunii EMEA din care face parte si Romania, Michel Khalaf, declara ca acesta este doar inceputul unui efort de a face organizatia mai agila si mai responsabila in modul in care se iau deciziile ce sustin cresterea companiei. Acesta are experienta in regiunea Europei Centrale si de Est, a condus operatiunile Alico in Polonia pana in 2006, moment in care a parasit regiunea, fiind inlocuit de unul dintre executivii din biroul central din Grecia ce a fost retras din Polonia in urma cu o saptamana.”

Andreas Vassiliou este presedinte regional si CEO pentru Europa Centrala si de Est al Alico (fosta AIG) din 1990. El a condus activitatea de extindere a companiei in regiune de la numai doua piete la 13, cate sunt astazi in total. Andreas s-a alaturat Alico in Grecia in 1979 in pozitia de COO si a devenit manager general in 1982.

De atunci si pana la 1 februarie a detinut diferite pozitii la nivel global, inclusiv cea de vicepresedinte al Alico in Europa intre 1989 pana in 1990. A fost numit presedinte regional si CEO pentru Europa Centrala si de Est al Alico in 1991.

MetLife este compania mama a Alico Asigurari Romania si Alico Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat. American Life Insurance Company (Alico) este o companie MetLife, Inc., reprezentata in Romania prin Alico Asigurari Romania S.A. (Alico Asigurari) si Alico Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. (Alico Pensii). La 1 noiembrie 2010, MetLife, Inc. a achizitionat Alico, iar ca urmare a acestui acord, Alico Asigurari si Alico Pensii sunt acum companii afiliate MetLife, Inc.

Sursa foto: Metlife


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri