Volumul total al primelor brute subscrise s-a situat, anul trecut, la peste 7,9 miliarde lei, nivel care arata o scadere nominala de 4,30% comparativ cu subscrierile de 8,3 miliarde lei aferente anului 2010. La sfarsitul anului 2010, piata de asigurari inregistrat o scadere nominala a subscrierilor de 6,36% comparativ cu 2009.

“Piata de asigurari din Romania a inceput sa-si atenueze ritmul de scadere a volumului de subscrieri. Redresarea economiei, in ansamblul sau, si reintrarea acesteia pe o tendinta de crestere sustenabila va sustine, pe termen mediu, evolutia pozitiva a industriei de asigurari. Starea economiei nu este insa singurul obstacol cu care se confrunta piata de asigurari. Pentru o recuperare mai rapida, societatile din aceasta industrie trebuie sa devina mai flexibile, pentru a se adapta cerintelor consumatorilor si a satisface asteptarile acestora, atat la nivelul produselor, cat si la cel al distributiei si al calitatii serviciilor”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu (foto).

Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata au totalizat peste 1,74 miliarde lei, in crestere nominala cu 4,6% comparativ cu nivelul de 1,66 miliarde lei inregistrat in anul 2010. Pe acest segment de piata, asigurarile de viata traditionale si cele cu componenta investitionala de tip unit-linked detin, cumulat, 96,82% din totalul subscrierilor.

Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au depasit 6,2 miliarde lei, in scadere nominala cu 6,53% fata de totalul de 6,6 miliarde lei aferent anului 2010. Asigurarile de tip Casco, cele de raspundere civila auto (RCA si CMR) si asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale detin, impreuna, 84,8% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurari generale.

In timp ce clasele de asigurari auto au pierdut din cota detinuta in 2010, de la 74,51% la 65,72% in 2011, cea a asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale reprezenta, la sfarsitul lui 2011, peste 19% din totalul pietei de asigurari generale.

Citeste si:

Aceasta evolutie a subscrierilor pe clasa asigurarilor de incendiu si calamitati a fost sustinuta de dinamica primelor brute subscrise pentru asigurarile de locuinte. La sfarsitul anului trecut, erau in vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurari facultative pentru locuinte si mai mult de 574.000 de polite obligatorii.

Volumul de prime brute subscrise pentru asigurarile de locuinte, facultative si obligatorii, se ridica la aproape 676,6 milioane lei, in crestere cu 66,8% fata de nivelul de 405,7 milioane de lei inregistrat in 2010. Asigurarile facultative pentru locuinte au generat un volum de prime brute subscrise de 641,2 milioane de lei, nivel in crestere cu 70,5% fata de 2010. Subscrierile aferente politelor obligatorii pentru locuinte s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% fata de anul precedent.

Societatile de asigurari au platit, in 2011, indemnizatii brute totale de aproape 4,5 miliarde lei, nivel in scadere nominala cu 11,78% fata de anul anterior, cand volumul acestora depasea 5 miliarde lei. Indemnizatiile brute platite in baza contractelor de asigurari generale s-au ridicat la aproximativ 4,2 miliarde lei, valoare in scadere cu 12,78% comparativ cu 2010. Nivelul indemnizatiilor brute si maturitatilor aferente asigurarilor de viata au totalizat peste 288 milioane lei, inregistrand o crestere cu 5,95% fata de anul anterior (271,9 milioane lei).

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.

Sursa foto: freedigitalphotos.net