Banca Nationala a Romaniei a redus, la inceputul lunii februarie, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric, de 5,5% pe an, conform Mediafax.

La operatiunea din luna februarie pentru o maturitate similara, randamentul a coborat pentru prima data sub rata de politica monetara, la 5,22% pe an.

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR si disponibile din aprilie 2005, cel mai scazut randament mediu anterior, de 5,74%, a fost platit de Ministerul Finantelor in aprilie 2010.

Analistii Erste si Raiffeisen anticipeaza ca BNR va reduce, in sedinta de joi, 29 martie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%.

Citeste si:

Valoarea programata a licitatiei de luni a fost de 300 milioane lei, iar bancile au subscris titluri de 1,65 miliarde de lei.

MFP a programat pentru luna martie sapte licitatii pentru vanzarea de obligatiuni si titluri de stat, prin care vrea sa atraga 5 miliarde de lei, valoarea similara cu programul din februarie, dar cu 3,3 miliarde de lei sub suma imprumutata.

Trezoreria a atras si in aceasta luna mai mult decat a anuntat, respectiv 7,86 miliarde lei.

Ministerul Finantelor a imprumutat de la inceputul anului 26,11 miliarde lei pe piata locala, peste valoarea programata pentru primul trimestru. De asemenea, Finantele au atras in ianuarie 1,5 miliarde de dolari, in prima emisiune pe piata din SUA din ultimii 16 ani, iar in februarie au imprumutat inca 750 milioane de dolari.