Dupa ce a primit avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pe 20 martie anul curent, procesul de fuziune dintre BCR Asigurari VIG si Omniasig VIG se va incheia in luna mai a anului curent, cu o luna insa mai tarziu decat era programat, au anuntat cele doua companii.
In cadrul acestui proces, societatea Omniasig va fi absorbita de catre BCR Asigurari, de la care va prelua la finalizarea fuziunii atat numele de Omniasig cat si portofoliul. Cele doua societati au cumulat, la sfarsitul anului trecut, un volum total de prime subscrise de 1,2 miliarde lei.

Actionarii Omniasig au aprobat in august 2011 fuziunea preliminara cu BCR Asigurari, in calitate de societate absorbanta, si au imputernicit Directoratul asiguratorului sa intocmeasca proiectul de fuziune. O decizie similara a fost adoptata si de actionarii BCR Asigurari.

In scopul realizarii procesului de fuziune, actionarii BCR Asigurari au hotarat majorarea capitalului social cu 207,1 milioane de lei (47,7 milioane euro), la 250,3 milioane lei. Anterior, BCR Asigurari si-a redus capitalul social cu 80,2 milioane de lei, la 43,2 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor inregistrate inainte de fuziune, potrivit Mediafax.

Grupul Vienna Insurance Group (Austria) detine 95,94% din actiunile BCR Asigurari, restul titlurilor fiind impartite de Banca Comerciala Romana (1%) si mai multe persoane fizice (3,06%).

Vienna Insurance Group (VIG) controleaza si Omniasig, unde detine o participatie de 98,56%, ceilalti actionari fiind Banca Comerciala Romana - 0,17% si mai multe persoane fizice si juridice - 1,27%. Omniasig are un capital social de 206,48 milioane de lei.

Dupa incheierea fuziunii, VIG va controla 98,55% din capitalul Omniasig, BCR - 0,18% si alti actionari (7.062 persoane fizice si juridice) - 1,27%.

"Prin crearea unei singure entitati juridice in urma fuziunii, (...), societatea rezultata din fuziune va deveni noul detinator al primei pozitii in topul asiguratorilor din Romania conform primelor subscrise in 2010 (...)", se arata in proiectul de fuziune.

In 2010, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Omniasig a subscris prime de 916,1 milioane de lei si a inregistrat o cota de 11,03% din piata asigurarilor generale si de viata, rezultat care plaseaza compania pe pozitia a treia in piata.

La randul ei, veniturile BCR Asigurari s-au ridicat la 522,01 milioane de lei, rezultat care a adus companiei o cota de 6,29% din industria de profil, plasandu-se pe locul sapte.

Dupa nivelul primelor, primii doi jucatori din piata sunt Astra si Allianz-Tiriac.

In 2010, piata asigurarilor a scazut cu 6,4%, la 8,31 miliarde de lei.

Fuziunea celor doi asiguratori romani va aduce grupului austriac economii de 10 milioane de euro, cifra fiind avansata de directorul general ajunct al VIG, Peter Hagen, dupa anuntarea rezultatelor financiare, in august 2011.

"Prin implementarea acestei restructurari corporatiste, se va simplifica procesul decizional, se vor gestiona mai eficient fluxurile financiare necesare desfasurarii activitatii si se vor reduce costurile administrative prin eliminarea eventualelor suprapuneri. Mai mult decat atat, cresterea puterii de negociere a societatii cu furnizorii si cu intermediarii va duce la eficientizarea activitatii prin economii ale costurilor fixe si variabile", se mai spune in proiectul de fuziune.

VIG este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din Europa Centrala si de Est, iar actiunile sunt listate la Bursa de Valori din Viena.

Pe piata locala, VIG mai controleaza si Asirom.

In 2011, grupul austriac a subscris in Romania prime de 510,9 milioane de euro, in scadere cu 4,7% fata de anul precedent, din cauza restructurarii portofoliului de pe segmentul asigurarilor generale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri