In Romania exista prea multe banci universale, intrucat, in perioada de boom economic, institutiile de credit au avut o expansiune catre toate segmentele de clienti, insa odata cu criza, acestea vor recurge la consolidari si specializari pentru a rezista pe piata, a declarat Rasvan Radu (foto), directorul general al UniCredit Tiriac Bank.

La finele anului trecut, existau 41 de banci pe plan local, din care opt erau sucursale ale unor institutii de credit straine, in conditiile in care populatia tarii este in scadere, iar clientii sunt tot mai greu de gasit. Potrivit informatiilor din piata, mai multe banci sunt disponibile la vanzare, printre care ATE Bank, RBS sau MKB Romexterra.

Toti vor sa vanda, nimeni nu cumpara, pentru ca preturile sunt inca mari. In perioada de crestere economica, toate bancile si-au extins agresiv reteaua si au acordat credite tuturor segmentelor de clienti. In conditiile in care cresterea nu mai este asa de puternica, vor exista consolidari, din partea bancilor-mama, si specializari, pe plan local, in domeniile in care institutiile de credit sunt performante”, a mentionat Radu.

Acesta a spus ca, la nivelul grupurilor bancare, sursele de finantare nu mai sunt la fel de ieftine ca in trecut si ca bancile-mama vor fi nevoite sa-si prioritizeze investitiile.

“Vor exista intrari si iesiri ale grupurilor bancare din anumite regiuni geografice. Romania este o piata interesanta, dar nu toate bancile vor dori sa creasca aici”, a completat Rasvan Radu.

Directorul general al UniCredit Tiriac Bank a precizat ca resursele in lei pot fi folosite doar pentru creditele pe termen scurt – imprumuturi de consum si pentru capital de lucru -, in timp ce pentru creditele de investitii, care sunt pe termen lung, euro va ramane moneda principala pentru finantare.

„Avem in vedere emisiuni de obligatiuni acoperite cu active. Verificam si discutam in ce masura legislatia permite acest lucru si in ce masura costurile o justifica, insa nu suntem disperati sa o facem. O vom realiza la momentul oportun, cand piata o va permite”, a adaugat Radu.

Acesta a afirmat ca UniCredit Tiriac Bank vrea sa-si creasca volumul veniturilor pe sucursala si ca banca va incepe, intr-un ritm mai lent, sa deschida noi unitati, pentru a profita de situatia cand economia isi va reveni.

UniCredit Tiriac Bank a obtinut anul trecut un profit net de 159,4 milioane lei (38 milioane euro), potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in scadere cu 6,9% fata de 2010.

Volumul creditelor din bilant a urcat cu 17,2% anul trecut, fata de finalul lui 2010, pana la 15,9 miliarde lei. Daca sunt incluse si creditele externalizate, volumul total a urcat la 18,6 miliarde lei.

Creditele pentru segmentul corporate au crescut cu 20%, volumul imprumuturilor pentru IMM-uri a urcat cu 33%, in timp ce avansul pentru creditele ipotecare a fost de 21%. In schimb, creditele de consum au inregistrat o scadere cu 20% fata de 2010.

La finele lunii decembrie a anului trecut, depozitele clientilor au ajuns la 11,5 miliarde lei, in crestere cu 5% fata de finalul lui 2010, un avans mai accentuat inregistrandu-se pe segmentul persoanelor fizice.

Totodata, volumul activelor a ajuns la 22,9 miliarde lei (5,3 miliarde euro) la finalul lui 2011, in urcare cu 9,9% fata de 31 decembrie 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Glovo se lanseaza in Polonia dupa o achizitie de 35 de mil. de euro