Societatile de leasing membre ALB Romania au finantat active in valoare totala de 1.242 milioane euro (92%) anul trecut, iar companiile neafiliate in valoare de 107 milioane euro (8%), astfel incat totalul contractelor semnate in piata (dupa valoarea activelor finantate) insumeaza 1.349 milioane euro.
In 2009 si 2010 companiile de leasing financiar au finantat cu 73% si respectiv cu 14% mai putine bunuri. Ca urmare, anul trecut piata a ajuns la valoarea de 1,12 miliarde de euro.

Finantarile acordate in 2011 s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 25% (339 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 7% (93 milioane euro) sectorul imobiliar si 68% (917 milioane euro) sectorul transporturilor. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 67% din total, urmat de sectorul companiilor captive, cu 19%, si de sectorul companiilor independente cu 14%.

Leasingul financiar isi revine„Speram astfel ca finele anului 2011 sa aduca o crestere de 10% - 15% a volumului finantarilor noi prin contracte de leasing financiar, precum si o imbunatatire a procedurilor judiciare de recuperare a bunurilor in cazul clientilor rau platnici”, declara presedintele ALB Romania, Antoaneta Curteanu, la sfarsitul primului trimestru de anul trecut.

In domeniul transporturilor, evolutia finantarilor in anul 2011 in comparatie cu finele anului 2010 indica pastrarea unei ponderi relativ constante pe categorii de vehicule, dar cu o crestere notabila pentru vehiculele comerciale grele, dupa cum urmeaza: autoturismele detin o cota de 57%, vehiculele comerciale grele 29% (in crestere de la 23% la 30 decembrie 2010), vehiculele comerciale usoare 13% din total iar alte tipuri de vehicule 1%, se arata in comunicatul asociatiei.

Sfarsitul anului 2011 in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2010 si cu referire la finantarea echipamentelor destinate diverselor sectoare ale economiei indica urmatoarea evolutie: ponderea sectorului constructiilor este din nou in crestere de la 13% la 19%, cota sectorului echipamentelor electrice a crescut de la 4% la 10%, sectorul agricol inregistrand o crestere substantiala de la 8% la 24%. Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (8% echipament medical, 8% industria alimentara, 6% echipamente destinate industriei metalurgice, 5% in domeniul echipamentelor IT si software, 2% industria de prelucrare a lemnului, s.a. domenii).

Perioada de criza 2009 - 2011 indica tendinte noi in finantarea sectorului imobiliar din punctul de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Evolutia in perioada decembrie 2011 comparat cu decembrie 2010 evidentiaza o scadere de la 37% la 24% a finantarii spatiilor de birouri clasele A, B, C iar finantarea categoriei retail outlet a scazut dramatic ca pondere de la 31% la 6%. In contrast cu acestea, finantarea cladirilor industriale a crescut , in aceeasi perioada, de la 17% la 36%, cele hoteliere de la 1% la 2%, iar a terenurilor de la 9% la 28%.

O cauza a acestei evolutii o reprezinta pe de-o parte finantarea contractelor de “sale and lease back” (ca solutii de obtinere a lichiditatilor necesare in perioada de criza de catre clientii contractelor de leasing financiar) si pe de alta parte orientarea finantarilor spre sectoare care ofera conformitate cu normele de prudentialitate ale BNR.

S-a pastrat de asemenea tendinta in scadere a finantarii cladirilor rezidentiale ca urmare a mentinerii unei politici prudentiale in ceea ce priveste finantarea persoanelor fizice in perioada de criza financiara.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (96%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (3%) si de sectorul public (1%).

Din punctul de vedere a perioadei finantate, in anul 2011 perioada cel mai des intalnita este 4-5 ani (24%), urmata de 3-4 ani (22%), 2-3 ani (21%), peste 5 ani (19%), 1-2 ani (9%) si de 1 an (5%).

ALB reprezinta conform statisticilor ALB si BNR 92% din piata de leasing financiar din Romania. ALB este membra a Federatiei Europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing – Leaseurope si coordoneaza Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri