Leul si-a accentuat scaderea dupa ce Guvernul Ungureanu a cazut, cotatiile pe piata interbancara urcand in 10 minute de la anuntul ca motiunea a trecut de la 4,38 lei/euro la 4,39 lei/euro, informeaza Mediafax.
Update ora 17:35: Cursul inchide sesiunea sub maximul istoric

Cotatiile monedei nationale se situau la usor sub 4,3950 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de vineri, dupa ce rata de schimb a atins maximul istoric, de 4,4010 lei/euro, in urma anuntului privind caderea Guvernului Ungureanu, intr-o piata in care banca centrala a intervenit masiv pentru apararea monedei nationale.

Nivelul record de 4,4010 lei/euro a mai fost atins pe piata interbancara in iunie 2010.

Interventia BNR a readus cotatiile pe scadere, iar in jurul orei 17:00, operatiunile se realizau in intervalul 4,3925 - 4,3950 lei/euro. Potrivit dealerilor, volumele de tranzactionare au fost printre cele mai ridicate de la inceputul anului.

"Credem ca BNR o sa tina cursul sub 4,4 lei/euro in urmatoarea perioada, pana cand noul guvern va veni cu planurile sale. Daca acestia vor mentine consolidarea fiscala si acordul cu FMI, cursul ar putea ramane sub acest prag psihologic, insa daca se va decide majorarea salariilor si a pensiilor, atunci am putea vedea un curs mai mare", a spus dealerul unei banci.

Analistul ING Bank, Vlad Muscalu, spune de asemenea ca evolutia leului va depinde in urmatoarea perioada de discutiile de la Cotroceni si de alegerea premierului, dar nu exclude ca banca centrala sa permita deprecirea leului peste nivelul record.

"Cat timp banca centrala nu protejeaza un anumit prag, dupa cum a declarat in trecut, ci mai degraba tempereaza o depreciere accentuata a leului, este posibil sa permita cresterea cursului si peste 4,4 lei/euro", a spus Muscalu.

Totodata, unii dealeri se asteapta ca rata sa urce peste 4,4 unitati fata de euro peste noapte, pe pietele internationale, intrucat banca centrala nu va mai fi prezenta, pentru sustinerea cursului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta in scadere cu 0,1 bani, la 4,3747 lei/euro.

Pentru dolar, referinta a coborat tot cu 0,1 bani, la 3,3074 lei/dolar, iar pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs cu 0,21 bani mai redus, de 3,6414 lei/franc.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut de la 3,54 - 4,04% la 3,83 - 4,33% pe an. Totodata, au avansat si dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, de la 3,68 - 4,18% la 3,93 - 4,43% pe an.

Analistii ING Bank cred ca ratele de dobanda ar putea sa se apropie de nivelul ratei cheie de 5,25%, pe fondul unor probabile interventii valutare.

Update ora 16:25: Cusul ajunge maxim istoric. BNR a intervenit agresiv


Cotatiile au urcat pe piata valutara pana la nivelul maxim istoric, de 4,4010 lei/euro, la o ora de la anuntul privind caderea Guvernului Ungureanu, iar Banca Nationala a Romaniei a intervenit agresiv, indirect, prin vanzare de euro, si a intors cursul spre 4,3900 lei/euro.

Nivelul record de 4,4010 lei/euro a mai fost atins pe piata interbancara in iunie 2010.

Interventia BNR a readus cotatiile in intervalul 4,3915 - 4,3950 lei/euro, intr-o piata unde, potrivit dealerillor, volumele de tranzactionare sunt printre cele mai ridicate de la inceputul anului.

Unii dealeri spun ca deprecierea leului a fost atenuata si de contexul international, unul relativ calm.

In jurul orei 15:10, schimburile se perfecteaza la 4,3867 - 4,3875 lei/euro, iar maximul atins a fost de 4,39 lei/euro. Volumele de valuta tranzactionata au crescut dupa ce s-a anuntat ca Guvernul Ungureanu a cazut.

Maximul istoric atins pe piata interbancara a fost de 4,4010 unitati, atins in iunie 2010.

Analistii ING Bank sunt de parere ca trecerea motiunii amplifica incertitudinea pe termen scurt si ar putea impinge moneda nationala dincolo de nivelul record de 4,4 lei/euro. De asemenea, analisii bancii afirma ca scad semnificativ sansele ca BNR sa reduca rata cheie.

La deschiderea sedintei, euro a fost cotat la 4,3770 - 4,3800 lei/euro, usor peste ultimele cotatii de joi, de 4,3740 - 4,3760 lei/euro.

Cursul de schimb a crescut pana la un maxim de 4,3830 lei/euro la inceputul sesiunii, in cadrul unor tranzactii cu volume mai mari, iar dealerii cred ca deprecierea leului a fost determinata de unii jucatori care mizau pe trecerea motiunii de cenzura si schimbarea Guvernului.

Spre jumatatea zilei, cand BNR anunata cursul de referinta, cotatiile au inceput sa scada si au atins un minim de 4,3735 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri