Arestarea lui Ilie Carabulea, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Carpatica, nu afecteaza activitatea bancii, care este condusa de bancheri cu experienta, afirma directorul Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, precizand ca banca centrala nu i-a suspendat lui Carabulea dreptul de vot.
Omul de afaceri Ilie Carabulea a demisionat joi din functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Carpatica (BCC), dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita.

Directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, a acordat un scurt interviu agentiei Mediafax.

Rep: In ce masura arestarea lui Ilie Carabulea afecteaza activitatea bancii?

Nicolae Cinteza: Cu acoperire de 100%, putem spune ca activitatea bancii nu este afectata. Ilie Carabulea nu a fost niciodata implicat in conducerea executiva a bancii. El a fost presedintele Consiliului de Supraveghere, functie din care deja si-a dat demisia. In locul lui, Consiliul de Supraveghere a ales pe unul dintre membrii sai, avizat de BNR, profesorul universitar Nicolae Petria, om cu o reputatie exemplara si cu o indelungata experienta bancara, lucrand inclusiv in Banca Nationala.

Totodata, conducerea executiva a bancii este asigurata de doi profesionisti foarte competenti si cu o buna reputatie si indelungata experienta bancara, directorul general Nicolae Surdu si directorul general adjunct George Ciobanasu. Competenta lor este dovedita si de cifrele bune inregistrate de banca.

Banca este solida, iar solvabilitatea curenta, de 11,3%, este cu 3,3 puncte procentuale mai mare decat solvabilitatea minima reglementata, de 8%.

Este una dintre bancile care la 31 martie a obtinut profit. Mai mult, din cele 41 de banci, Carpatica are al 14-lea profit ca marime raportat pe primul trimestru.

Banca are si o lichiditate foarte buna si rezerve la BNR care oricand pot fi accesate. In jur de 25% din active sunt reprezentate de titlurile de stat.

Reiese limpede ca in orice moment banca isi poate onora obligatiile.

Cazul Carabulea, condamnarea pentru dare de mita si cumparare de influenta, nu are vreo legatura nici cu activitatea bancii si nici cu averea bancii.

De altfel, nu are vreo legatura nici cu averea lui Carabulea, care ramane intacta.

Rep: Dar ce raspundere revine BNR pentru a conserva stabilitatea si credibilitatea Bancii Carpatica dupa arestarea actionarului majoritar?

Nicolae Cinteza: In primul rand, inca din dimineata zilei de joi, 26 aprilie, BNR monitorizeaza clipa de clipa situatia de la Banca Carpatica.

Desigur, BNR judeca totul cu legea in fata. Legea bancara, art. 230, aliniat 1, cuprinde prevederi referitoare la actionarii calificati, adica actionarii cu detineri de peste 10% din capital.

Carabulea este principalul actionar al bancii. De fapt, grupul Atlassib detine 57,06%, din care Carabulea, cu titlu personal, are 41,29%, Tanase Corneliu - 11,22%, iar Atlassib SRL - 4,55% (societate controlata de Ilie Carabulea - n.r.) De asemenea, printre actionari se mai regasesc grupul Olivo - 10,56%, persoane fizice - 13,75% si alte persoane juridice - 11,5%.

Legea impune masuri adecvate in doua cazuri prevazute expres: 1. actionarul nu mai indeplineste conditiile cerute, fiind afectata reputatia sa ca actionar si reputatia ca administrator; 2. actionarul intreprinde acte contrare intereselor bancii, de natura sa ii puna in pericol buna administrare.

Reputatia ca administrator este afectata, dar el a demisionat deja din functie, iar Consiliul de Supraveghere are un alt presedinte, cu o reputatie foarte buna.

Cat priveste cel de-al doilea aspect, reputatia sa ca actionar, spiritul si litera legii converg catre a conjuga cele doua prevederi, daca reputatia actionarului este afectata si daca intreprinde acte contrare intereselor bancii.

Rep: Dar reputatia lui este grav afectata...

Nicolae Cinteza: Sigur, reputatia lui este afectata sub toate aspectele, dar legea il apara si nimeni nu-i poate retrage calitatea de actionar.

Desigur, potrivit legii, BNR poate suspenda dreptul de vot al unui actionar, dar in analiza adoptarii unei asemenea decizii trebuie avute in vedere si alte considerente.

In cazul in care s-ar fi actionat sau s-ar actiona contrar intereselor bancii, o asemenea masura ar fi obligatorie, conform legii.

Carabulea a raspuns insa tuturor solicitarilor BNR privind masuri de sustinere a bancii, inclusiv prin majorari ale capitalului social.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri