Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finantele Publice, a declarat, miercuri seara, dupa intalnirea de lucru de la sediul USL, ca Executivul condus de Victor Ponta isi propune ca si coordonata principala continuarea acordurilor cu FMI, BM si UE, care reprezinta "o umbrela de securitate", informeaza Mediafax.
Georgescu a anuntat, la finalul intalnirii cu premierul si ministrii desemnati, ca principiul si coordonata Guvernului este aceea a continuarii acordurilor cu Uniunea Europeana, cu Fondul Monetar International, cu Banca Mondiala, in forma in care vor fi discutate si finalizate, ca efect al negocierilor, in zilele urmatoare.

"Aceasta este o conditie strict necesara pentru a se asigura finantarea externa in general a Romaniei, pentru a se asigura finantarea deficitului bugetar, a contului curent, cu atat mai mult cu cat pietele internationale manifesta o anumita nervozitate, investitorii au o anumita aversiune fata de risc, in urma unor evolutii, incertitudini in zona tarilor UE", a spus Florin Georgescu.

El a mentionat ca Romania are nevoie de aceasta "umbrela de securitate financiara", pe care o reprezinta acordurile cu institutiile financiare, care asigura un acces mai facil si credibilitate pe pietele financiare internationale.

"Vom gasi solutii pentru reintregirea salariilor si platile catre pensionari"


Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finantele Publice, spune ca este sigur ca Executivul va gasi solutii pentru reintregirea salariilor personalului bugetar si pentru platile restante catre pensionari.

"Sunt sigur ca vom gasi solutiile necesare pentru satisfacerea promisiunilor referitoare la reintregirea salariilor personalului bugetar, pentru platile catre pensionari, cele cuvenite, cu respectarea stricta a tintei de deficit bugetar, asa cum va fi ea negociata si convenita cu reprezentantii FMI, pentru anul 2012", a declarat Florin Georgescu, la finalul intalnirii de la sediul USL cu ministrii desemnati de Victor Ponta.

Georgescu a spus ca, pentru 2012, Romania se situeaza sub 3% din PIB deficit bugetar, ceea ce este un angajament mai vechi, pentru incadrarea unui grafic de diminuare a deficitului, mult mai mare anii anteriori.

"Deficitul va fi de sub 3% in acest an, cu toate aceste cheltuieli care vor fi facute pentru reparatii materiale catre cetateni", a continuat el.

Florin Georgescu a mai spus, referitor la afirmatiile potrivit carora exista foarte multi bani si in lei si in valuta in trezoreria tarii, care ar putea fi folositi pentru rezolvarea altor cerinte ale societatii, ca este vorba de contul Trezoreriei, care reprezinta disponbilitatile statului.

"Noi stiam, din pozitia pe care o mai detin cateva zile la Banca Nationala, cati bani are Trezoreria, in fiecare zi, in lei si valuta", a mentionat ministrul desemnat de Finante.

El a adaugat ca, atunci cand s-a facut mentiunea ca sunt 5 miliarde de lei, erau impozitele si taxele, dar dupa aceea, a doua, a treia, zi, scad aceste sume, pentru ca se fac cheltuieli pentru institutiile publice, centrale si locale, pentru plata pensiilor.

"A face o fotografie la un anumit moment este incorect, fara sa vezi dinamica lucrurilor", a spus acesta, aratand ca in Romania deficitul este prezent in fiecare luna, iar statul cheltuieste mai mult decat incaseaza, in fiecare luna.

Cursul se va stabiliza

Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finantele Publice, a declarat referitor la evolutia din ultimele zile a cursului leu-euro, ca probabil ca de luni incolo, daca Parlamentul va aproba Cabinetul Ponta si programul de guvernare, lucrurile se vor mai calma.

"Cursul valutar este liber, se stabileste pe baza raportului dintre cerere si oferta pe piata valutara. Exista o anumita volatilitate in raport cu ceea ce se intampla in plan european, international, exista lucruri care tin de riscuri, de incertitudini in zona unor tari UE", a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

El a mentionat ca "probabil ca de luni incolo, daca Parlamentul va aproba Cabinetul Ponta si programul de guvernare, lucrurile se vor mai calma".

Georgescu a mai aratat ca acest lucru s-ar realiza si in conditiile in care, pe plan international, se depun eforturi pentru a da mai multa credibilitate investitorilor catre unele tari care se confrunta cu deficite relativ mari.

Despre o rectificare bugetara necesara pentru reintregirea salariilor, Georgescu a aratat ca este necesara, intrucat este o modificare de deficit.

Dupa caderea Cabinetului Ungureanu, cotatiile monedei euro pe piata locala au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. In aceste doua sedinte cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o crestere de aproximativ 1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri