Bancile comerciale au redus, in martie, dobanzile la creditele in lei si euro pentru populatie cu pana la 0,84 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta, insa efectele nu s-au vazut in cresterea creditarii, soldul imprumuturilor pentru persoanele fizice avansand nesemnificativ, cu 0,02%.
Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, bancile au scazut, in cea de-a treia luna a anului, dobanzile la creditele pentru persoanele fizice cu niveluri cuprinse intre 0,14 si 0,84 puncte procentuale, singura exceptie fiind imprumuturile noi in euro destinate consumului, unde dobanda anuala efectiva (DAE) medie a urcat cu 0,42 pp fata de februarie.

Cea mai mare reducere, de 0,84 pp, pana la un nivel de 15,09%, s-a inregistrat in cazul dobanzilor la creditele de consum noi in lei, pe fondul noului regulament BNR, care prevede incurajarea imprumuturilor de nevoi personale in moneda nationala in dauna celor in euro.

De altfel, bancile au lansat in ultima perioada mai multe oferte la creditele de consum in lei. Initiativa nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor, in conditiile in care soldul creditului neguvernamental in moneda nationala s-a diminuat in martie cu 0,5% fata de luna precedenta, la 34,5 miliarde lei.

“Mediul economic actual este favorabil pentru imprumuturile acordate in lei. Pe de o parte, reducerile de politica monetara si injectiile de lichiditate favorizeaza creditarea in lei, iar, pe de alta parte, finantarile in scadere de la bancile-mama si gradul de dezintermediere la nivel european vor conduce la o crestere a costurilor de finantare la imprumuturile in euro”, se arata intr-un raport al RBS.



Totodata, DAE medie la creditele noi in lei pentru locuinte acordate populatiei s-a redus cu 0,59 pp in martie, pana la 7,79%. In schimb, dobanda medie la imprumuturile in lei aflate in sold pentru locuinte s-a diminuat cu 0,21 pp, la 9,05%.

La creditele in euro, DAE medie la imprumuturile noi destinate achizitionarii de locuinte a scazut cu 0,34 puncte procentuale in martie fata de februarie, pana la un nivel de 5,68%.

De asemenea, dobanzile medii la creditele in euro aflate in sold, atat cele imobiliare, cat si cele de consum, au inregistrat o diminuare, de 0,18 pp, respectiv 0,14 pp. Astfel, dobanda medie la un imprumuturile in euro pentru nevoi personale a fost in martie de 6,33%, iar la creditele in euro pentru locuinte, de 5,87%.



Pe segmentul depozitelor pentru persoanele fizice, bancile au scazut dobanzile la lei, dar le-au crescut pe cele la euro.

Dobanda medie la depozitele noi in lei s-a diminuat cu 0,27 pp, la 6,24%, in timp ce bonificatia la economiile noi in euro a crescut cu 0,1 pp, la 3,52%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri