Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 750 milioane lei, prin certificate cu scadenta la un an, la un randament in stagnare fata de licitatia precedenta, de 5,02%, reprezentand cel mai redus nivel platit la imprumuturile in lei din piata interna.

Banca centrala a mentinut saptamana trecuta rata de politica monetara la 5,25% pe an, marcand astfel o intrerupere a ciclului de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, din cauza celor mai recente evenimente politice interne, conform Mediafax.

Seful bancii centrale a punctat ca la nivelul BNR nu s-a dorit oprirea ciclului de reducere a ratei dobanzii de politica monetara.

Relaxarea politicii monetare si injectiile de lichiditate efectuate de BNR, prin operatiunile repo, au ajutat la imbunatatirea conditiilor de lichiditate pe piata monetara si la reducerea costurilor de credit. In cazul certificatelor de trezorerie, randamentele au coborat sub rata dobanzii de politica monetara inca de la finalul lunii februarie, iar la operatiunea din aprilie si cea de luni Trezoreria a platit cel mai redus randament, de 5,02%.

La operatiunea de luni, bancile au subscris titluri de 2,31 miliarde de lei.

Trezoreria si-a planificat pentru luna mai sa atraga 3,8 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, cu 22% sub suma imprumutata in luna aprilie, de 4,9 miliarde de lei.

Licitatia de luni este singura pentru vanzare de certificate de trezorerie, cei mai multi bani urmand sa fie imprumutati prin patru emisiuni de obligatiuni cu scadenta de 2,4,5 si 7 ani.

Finantele au profitat de randamentele in scadere si au imprumutat de la inceputul anului 31,77 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
La ce active au ajuns fondurile de pensii facultative