Update: Cotatiile monedei nationale s-au stabilizat usor peste 4,44 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de luni, dupa ce au atins un maxim de 4,4450 lei/euro, moment in care BNR a intervenit indirect pentru a tempera deprecierea leului, potrivit unor dealeri.

Comparativ cu nivelul publicat la finele saptamanii trecute, leul s-a depreciat cu peste un ban (0,24%). Dealerii spun ca Banca Nationala nu a intervenit vizibil pentru protejarea cursului de referinta.

„Cat timp activele europene cu risc relativ ridicat raman sub presiune, am crezut ca numai o interventie agresiva a BNR ar stopa deprecierea monedei nationale. Cu toate ca un asemenea eveniment nu pare sa fi avut loc, deprecierea monedei nationala pare sa fi pierdut din viteaza in aceasta dimineata, aceasta fiind tranzactionandu-se in prezent la nivelul inregistrat la finalul zilei de vineri de 4,4330/euro in timp ce multe monede din regiune inregistreaza pierderi de 0,6-0,7%. Aceasta ar putea sugera ca unii participanti la piata ne impartasesc ideea unei interventii valutare ce ar putea avea loc in curand iar aceasta tempereaza deprecierea. Totusi, cat timp aversiunea la risc va persista, aceasta temperare pare mai probabil temporara in absenta unei interventii valutare agresive”, se arata intr-un raport al ING Bank.

Moneda nationala s-a depreciat si in raport cu dolarul, cu aproape 0,8%, pana la un nivel de 3,4479 lei/euro. Leul a inregistrat aceeasi evolutie si in cazul francului elvetian, pierzand 0,24%, pana la 3,6951 lei pentru un franc elvetian.