Cotatiile monedei nationale au inchis sesiunea interbancara de luni in jur de 4,4450 lei/euro, intr-o piata linistita, desi primele transferuri au coborat cursul usor sub 4,44 lei/euro.
La deschidere, operatiunile au fost realizate la 4,4400 - 4,4430 lei/euro, cu 0,25 - 0,45 bani sub ultimele cotatii de vineri, de 4,4445 - 4,4455 lei/euro, conform Mediafax.

In prima ora de tranzactionare, rata de schimb a fluctuat nesemnificativ sub nivelul de 4,4400 lei/euro, iar spre jumatatea sesiunii cotatiile au revenit peste acest nivel.

La finalul sedintei de la Bucuresti, forintul si zlotul afisau aprecieri de pana la 0,4% in raport cu euro.

Cursul de referinta anuntat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat cu 0,13 bani, la 4,4408 lei/euro, pentru a treia sesiune consecutiv, recuperand astfel o parte din corectia de peste 1% inregistrata de la inceputul lunii mai.

Turbulentele de pe scena politica locala de la finalul lunii aprilie, urmate de amplificarea temerilor investitorilor cu privire la soliditatea zonei euro, au dus la o depreciere de circa 1,1% a leului in raport cu euro. In acest an, leul a scazut cu 2,9% in raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Leul s-a apreciat vizibil luni in raport cu dolarul american, rata de referinta coborand cu 2,14 bani, la 3,4767 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,4981 lei/dolar.

Pentru francul elvetian, rata de schimb oficiala a scazut de la 3,6997 lei/franc la 3,6976 lei/franc.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 4,58% - 5,08% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, foarte apropiate de rata dobanzii de politica monetara a BNR de 5,25% pe an. Dobanzile afisate luni dimineata de banci sunt mai reduse decat cele afisate vineri, de 5,13% - 5,63%. Totusi, nivelurile sunt in continuare ridicate ca urmare a interventiilor valutare din sedintele precedente realizate de BNR, care a vandut euro si a retras lei din piata, pentru a tempera deprecierea monedei nationale.

Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au scazut la 4,78% - 5,28%, dupa ce vineri au fost la 5,05% - 5,55%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri