"Printre cauzele acestei situatii se numara emigrarea fortei de munca tinere, lipsa locurilor de munca pentru tineri, economia subterana, lipsa de interes pentru propriile drepturi incluzand si viitorul drept de pensie", a spus seful Generali Pensii.

Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a XV-a Editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, desfasurat la Sinaia. Prima zi de conferinte FIAR este dedicata Zilei Brokerilor si Zilei Pensiilor Private care se vor desfasura in paralel la Casinoul din Sinaia.

De altfel, gradul de colectare in slstem, reprezentand raportul dintre numarul participantilor pentru care se platesc contributii si numarul total al participantilor, a scazut constant intre luna mai 2008, data primelor viramente si aprilie 2012.

Asadar, daca in mai 2008, acest indicator era de 76,9%, in februarie 2010 a scazut la 67,1%, urmand ca in noiembrie 2011 sa ajunga la 61,2%, potrivit unui studiu realizat pe baza portofoliului gestionat de Generali Pensii.
Rezultate studiului arata ca numarul total de contributii asteptate in sistem a fost de 18.711.614, in timp ce numarul total de contributii colectate a fost de 13.491.593, reprezentand un grad mediu de colectare de 72%.

Doar 46% dintre participanti au un grad de colectare de peste 90%, in timp ce Pentru 26% dintre participanti s-au colectat mai putin de 50% din contributiile asteptate.

De asemenea, media contributiilor asteptate pe participant a fost de 37, iar media contributiilor colectate pe participant, de 27.

Numai pentru 10% din totalul participantilor din esantion nu s-au colectat intre 31 si 44 contributii, si doar 26% dintre participantii esantionului au incasat toate contributiile asteptate.

"Desi, gradul de colectare redus si in scadere, aceasta tendinta nu se datoreaza sistemului de pensii, actorilor implicati (CNPP, CSSPP, administratori, participanti) si nu se produce din cauza participantului. Gradul de colectare afecteaza sistemele public si privat de pensii, iar posibile cauze sunt criza economica, somajul, relatiile de munca neoficiale si indisciplina fiscala a angajatorilor", adauga Ioan Vreme.

Citeste si:

Posibile solutii de corectare a gradul redus de colectare, in opinia managerului Generali, il reprezinta conditiile economice, prin depasirea crizei, reducerea economiei subterane, cresterea disciplinei angajatorilor si Informarea participantilor. "Nu in ultimul rand este nevoie de cresterea schimbului de informatii intre actorii sistemului general de pensii: angajatori, participanti, CNPP, CSSPP, adminsitratori, ANAF", conchide Ioan Vreme.

Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au ajuns la 7,99 miliarde de lei la finele lunii aprilie, in crestere cu 3,2% fata de 31 martie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Defalcat, Pilonul II totalizeaza active nete de 7,5 miliarde de lei, cu 3,3% mai mult fata de 31 martie. La 30 aprilie, cele noua fonduri de pensii private obligatorii aveau 5,64 milioane de participanti, cu 0,58% mai multi fata de finele lunii martie.

In conditiile unei cote de contributie de 3,5% din venitul brut realizat, in aprilie au fost virate catre fondurile de pensii administrate privat 202,48 milioane lei, in urcare cu 0,78% fata de luna anterioara. In total, in primele patru luni ale anului au fost virate contributii in suma de 771,38 milioane de lei.

Contributia medie pe participant in luna precedenta a fost de 35,93 lei, in crestere fata de martie cu 0,20%.

Pe Pilonul III, activele nete insumeaza 495,2 milioane de lei, in crestere cu 2,4% fata de situatia existenta in martie. La fondurile de pensii facultative contribuie 271.441 participanti, cu 0,61% mai multi fata de luna precedenta.

Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007, iar pe Pilonul II un an mai tarziu.