„Din discutiile cu clientii din Romania, reiese ca foarte putine companii considera includerea unui plan de pensie privata ca beneficiu pentru angajat, in conditiile in care actualul actualul context economico-politic nu sprijina orientarea angajatorilor catre planuri de pensie privata”, a declarat Narcis Popescu, consultant in cadrul Hay Group.
Declaratia a fost relizata la o conferinta pe tema pensiile private facultative organizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) in parteneriat cu Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si Asociatia Profesionistilor in Resurse Umane din Romania (HR Club).

„Mai mult, din lipsa de comunicare, atat din partea angajatorilor cat si industriei financiare, angajatii nu au o intelegere suficient de clara asupra beneficiilor aferente unui pllan de pensie privata, actuala cultura a fortei de munca din Romania vizavi de pachetul de remunerare fiind orientata mai mult spre partea fixa, decat spre beneficii, in general, sau pensii private, in special”, a spus Narcis Popescu.

El a daugat ca majoritatea angajatilor care beneficiaza de un plan de pensieprivata fac parte din Top Management, adica expat sau local.

O pondere de 16% din companiile participante la un studiu realizat de Hay Group pentru 2011 si denumit Salarial Hay Group Romania, aproximativ 180 de companii, ofera beneficii sub forma de pensie Pilonul III plus alte planuri de economisire. Comparativ cu 2010, procentul companiilor care ofera beneficii sub forma de pensiie Pilonul III, plus alte planuri de economisire, a scazut cu 8%.

Previziunea pentru 2012 arata o scadere cu inca aproximativ 2% a procentului de companii care ofera beneficii sub forma de pensie Pilonul III plus alte planuri de economisire.

Narcis Popescu a precizat, de asemenea, ca toate companiile, particpante la studiu, care ofera beneficii sub forma de pensie Pilonul III, plus alte planuri de economisire, calculeaza beneficiul final prin raportare la salariul de baza.

Incepand cu 1 ianuarie anul curent, angajatorii care achita in numele angajatilor contributii la Pilonul III de pensii sub forma beneficiilor extra-salariale beneficiaza de o deductibilitate fiscala in valoare de 400 de euro pe an. Deducerea fiscala se acorda, tot in limita a 400 de euro pe an si pentru angajat, astfel ca in situatia contributiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulata de 800 de euro pe an.

Printre problemele sistemului de pensii private facultative se numara de densitatea redusa a contributiilor (nivel + frecventa) si de faptul ca sunt insuficient cunoscute (de public) si sustinute (de autoritati). Pe de alta parte, avantajele constau in acumulare (si dezvoltarea pietelor financiare), investitii prudente si profitabile (rezultate bune), fara sincope in functionare.

Pe Pilonul III, activele nete insumeaza 495,2 milioane de lei, in crestere cu 2,4% fata de situatia existenta in martie. La fondurile de pensii facultative contribuie 271.441 participanti, cu 0,61% mai multi fata de luna precedenta.

Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri