Prin licitatii repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.
BNR a majorat saptamana trecuta de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara, astfel ca unii participanti la piata se asteptau ca sumele atrase de banci sa creasca.

Precedentul record a fost stabilit in octombrie 2009, cand suma acordata de BNR a fost de 11,97 miliarde de lei.

La operatiunea precedenta, realizata saptamana trecuta, banca centrala a oferit 8,077 miliarde lei (1,8 miliarde euro) unui numar de 8 banci, cea mai mare suma de dupa luna februarie 2010.

In majoritatea licitatiilor anterioare, din februarie pana la jumatatea lunii mai, participau trei-patru jucatori si sumele impumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate in mare parte pentru finantarea Ministerului de Finante, cum sustineau dealerii, insa cererea s-a majorat considerabil pentru ca lichiditatea din piata s-a redus.

Citeste si:

Prin urmare, deficitul de lichiditate din piata estimat de dealeri este de circa 6 miliarde de lei, daca bancile cu capital majoritar romanesc care obisnuiau sa atraga fonduri pentru MFP nu au imprumutat mai mult pentru finantarea titlurilor de stat.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Nivelurile dobanzilor sunt in continuare ridicate ca urmare a interventiilor valutare din sedintele precedente realizate de BNR, care a vandut euro si a retras lei din piata, pentru a tempera deprecierea monedei nationale. Astfel, randamentele afisate marti de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au urcat de la 4,83 - 5,32% la 4,91 - 5,39% pe an.