Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 17 banci cu suma de 9 miliarde lei (putin peste 2 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 37,52 miliarde lei (8,5 miliarde euro).

BNR a majorat luni suma alocata pentru astfel de operatiuni, dupa ce in urma cu doua saptamani suma disponibila a fost ridicata la 6 miliarde lei. BNR a anuntat atunci intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii, potrivit Mediafax.

In precedentele sapte saptamani consecutive plafonul a fost la 4 miliarde lei.

Astfel, luni se inregistreaza a 17-a saptamana consecutiv cand imprumuturile prin aceasta operatiune sunt limitate.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Cele 6 miliarde lei acordate la inceputul saptamanii trecute au fost imprumutate de 11 banci, iar suma licitata de institutiile de credit au fost de 3,7 ori mai mare, de 22,75 miliarde lei.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Administratorii datoriei publice au atras in luna ianuarie 11,3 miliarde lei, plus cele 502,5 milioane de euro imprumutati marti prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani. Pana la finalul lunii nu mai este planificata insa nicio licitatie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Fondurile de pensii vor putea să facă investiții mai mari în titluri de stat
Setari Cookie-uri