Cotatiile monedei nationale oscilau in apropiere de 4,4660 lei/euro la finalul sesiunii interbancare, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare, situatie intalnita si pe pietele din regiune, potrivit dealerilor.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4655 - 4,4665 lei/euro, peste nivelul de vineri seara, cand bancile schimbau euro pentru 4,4640 - 4,4675 lei, scrie Mediafax.

Pe piata locala, leul a deschis la 4,4580 - 4,4600 unitati pe euro, iar pentru scurt timp a stat in acest interval.

Rezultatul alegerilor din Grecia, cu Noua Democratie si PASOK in pozitia de a forma o coalitie de guvernare "pro-bailout", a fost apreciat pozitiv de investitori la deschidere, insa cresterile burselor si valutelor nu au fost spectaculoase.

Ulterior, pietele au trecut pe minus dupa ce costurile de finantare ale Spaniei pe 10 ani au depasit 7%.

Potrivit dealerilor, deprecierea leului a fost influentata si de declaratia premierului Victor Ponta, care a afirmat ca evolutia cursului de schimb valutar a fost mentinuta sub control de BNR impreuna cu Guvernul, mentionand insa ca "nu a fost usor" in contextul presiunilor din regiune inaintea alegerilor din Grecia.

"Cursul a urcat cu circa 0,5 bani dupa declaratia lui Ponta, unii jucatori intelegand din afirmatia premierului ca banca centrala este la capatul puterilor in procesul de aparare a monedei nationale", a spus dealerul unei banci.

Pana la jumatatea sesiunii, cursul a urcat pana la 4,4670 lei/euro, pentru ca aproape de ora 13:00 cotatiile sa coboare usor, ca urmare a interventiilor BNR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere cu 0,64 bani, de 4,4640 lei/euro. In sesiunea de vineri, cursul oficial s-a plasat la 4,4576 lei/euro, iar in precedentele cinci sedinte consecutive rata de referinta s-a plasat sub 4,46 lei/euro, cu ajutorul bancii centrale.

Pentru dolar, rata de schimb a urcat luni cu 0,38 bani, de la 3,5304 unitati la 3,5342 unitati. In acelasi timp, cursul pentru franc a scazut de la 3,7117 lei/franc la 3,7169 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi 4,96 - 5,42% pentru depozitele cu scadenta la o zi, similare cu cele de vineri.

Randamentele pentru depozitele la o saptamana au stagnat la 4,95 - 5,44%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri