In prezent, nu trecem printr-o perioada de austeritate, ci printr-una de corectii, de care nu poti scapa prin vot, pentru ca te insoteste in fiecare clipa, a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, in cadrul dezbaterii “Criza, statul si pietele”, care a avut ca subiect principal noua carte a lui Lucian Croitoru “In apararea pietelor”.
Vasilescu si-a argumentat punctul de vedere pornind de la articolul Desi imi iubesc tara, statul ma uraste, scris de Croitoru, si ajunge la concluzia ca indiferent de partidele care sunt la conducerea tarii, in cazul de fata liberal, social-democrat si conservator, doctrina trebuie sa fie comuna pentru restructurarea sectorului public.

„Lucian Croitoru este un fin observator atunci cand analizeaza raportul stat-piete. El zice <<desi imi iubesc tara, statul ma uraste>>. De ce o astfel de afirmatie? Statul este format din 1,2 milioane persoane care sunt bugetari, iar 10.000-20.000 lucreaza in spatele ghiseelor. Guvernatorul ( Mugur Isarescu – n.r.) chiar spune cum trebuie sa stai cu capul plecat pentru a vorbi cu functionarele, sa-ti platesti taxele. Mai mult, in spatele ghiseelor sunt profesori care nu ne invata copiii sau medici care nu ne trateaza asa cum trebuie. Solutia este restructurarea sectorului public”, a declarat Vasilescu.

Acesta a mentionat ca austeritatea are foarte multe conotatii morale.

„Aud ca populatia a votat impotriva austeritatii. De fapt, cuvantul austeritate nu este folosit corect in contextul actual, noi ar trebui sa ne referim la corectii. De corectii nu vom putea scapa, nu poti vota impotriva lor, pentru ca ne insotesc in fiecare clipa”, a adaugat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR crede ca dupa cartea „In apararea pietelor”, Lucian Croitoru va scrie una bazata pe modele matematice aplicate in economie.

„Lucian este pasionat de matematica, de modele si cred ca pregateste o carte in acest sens. In urmatoare carte ne vom lamuri carei scoli de gandire apartine el de fapt”, a explicat Vasilescu.

Isarescu: Cu greu puteam sa-mi inchipui in urma cu 4-5 ani politicile de “quantitative easing” din tarile dezvoltate


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat in cadrul aceleasi dezbateri ca in urma cu 4-5 ani cu greu isi putea inchipui politicile de “quantitative easing” (infuzii de lichiditate – n.r.) din tarile dezvoltate.

„Sunt extrem de influentat de ciclul pe care l-am trait: prabusirea sistemului Bretton Woods, am vazut cum o intreaga scoala de gandire s-a dus de rapa. Hayek (economist si filosof politic austriac, laureat al Premiului Nobel – n.r.) spunea in 1975 ca keynesismul a dus la prabusirea economiei de piata, desi eu am invatat ca acesta a salvat capitalismul. Dupa care am vazut o crestere a curentului monetarist”, a afirmat Isarescu.

Acesta spune ca din 2004-2005 a trait si reversul, intrarea intr-un apus a pietei libere si iesirea la suprafata a altceva, „nu pot zice exact ce”.

Despre lucrarea „In apararea pietelor” a lui Lucian Croitoru, Isarescu a mentionat ca este o carte care deschide orizonturi.

„Lucian este un aparator al pietelor. Crede in reglementarea pietelor, asta am observat din discutiile cu el, dar stie si care sunt riscurile suprareglementarii”, a adaugat guvernatorul BNR.

„In apararea pietelor” cuprinde articole si interviuri aparute in presa incepand cu iulie 2007. „Cititorul poate sa le vada ca fiind articole si interviuri publicate dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Sau dupa intoarcerea mea de la Washington, dupa ce am lucrat patru ani la FMI. Sau duba izbucnirea crizei financiare internationale. Eu cred ca cele trei perspective se intrepatrund”, scrie Lucian Croitoru in introducerea cartii.

Lucrarea a aparut la editura Curtea Veche.

foto: curteaveche.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri