Un studiu al BCR arata ca 73% dintre firmele mici intentioneaza sa acceseze un credit in acest an, nivel similar celui din 2011 si 2010. Totodata, 43% dintre microintreprinderi vor sa economiseasca, in crestere de la 36% in urma cu un an.

“Firmele urmaresc cu maxima atentie situatia lichiditatilor. Se observa o simplificare si standardizare a ofertei de produse bancare, dar si imbunatatirea accesibilitatii produselor prin implementarea unor structuri clare de acceptare”, a explicat Mititelu.

Potrivit studiului, 40% din firme sunt interesate de credite subventionate de Uniunea Europeana (UE), 37% de credite de investitii si 28% de imprumuturi operationale.

Datele BCR mai arata ca microintreprinderile apeleaza, in medie, la doua banci pentru desfasurarea activitatii, ceea ce arata faptul ca institutiile de credit s-au specilizat in oferitea de servicii acestui segment.

Citeste si:

“Numarul jucatorilor activi pe acest segment se va reduce. In viitor, doar cateva banci vor mai aloca resurse pentru finantarea microintreprinderilor si vor fi mai active pe acest segment”, a punctat Sorin Mititelu.

Acesta a spus ca BCR estimeaza in 2012 o crestere de sub 10% a creditelor noi acordate microintreprinderilor.