Prin licitatii repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

In licitatia de saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat 13 banci comerciale, cu 11,95 miliarde lei ( 2,68 miliarde euro).

BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara, astfel ca sumele imprumutate de banci au crescut inca din prima operatiune din luna iunie, cand 13 banci au imprumutat de la BNR o suma de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro), precedentul record.

Citeste si:

In majoritatea licitatiilor anterioare, din februarie pana la jumatatea lunii mai, participau trei-patru jucatori si sumele impumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate in mare parte pentru finantarea Ministerului de Finante, cum sustineau dealerii, insa cererea s-a majorat considerabil intrucat lichiditatea din piata s-a redus.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au avansat luni foarte usor, la 4,98% - 5,45% pe an, dupa ce vineri au fost de 4,91% - 5,37% pe an.