Cursul de referinta a continuat sa creasca si a ajuns la 4,4796 lei/euro, atingand astfel un nou maxim istoric, in asteptarea votului de vineri pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, informeaza Mediafax.
Paritatea este cu 0,81 bani peste nivelul de miercuri, cand a fost inregistrat precedentul record, de 4,4715 lei/euro.

Deprecierea leului in raport cu euro a influentat si paritatea oficiala leu/franc elvetian, care a urcat cu 0,43 bani, de la 3,7236 lei/franc la 3,7279 lei/franc, si a atins un nou maxim al ultimelor zece luni.

O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost la 3,8133 lei.

Leul s-a depreciat joi si in raport cu dolarul, astfel ca rata de referinta pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedenta, de 3,5542 lei/dolar. Un curs oficial mai mare decat cel de joi a fost atins pe 5 iunie, cand dolarul a fost la 3,5918 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Paritatea leu/euro a inceput sa creasca incet inca din a doua parte a zilei de marti, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar miercuri a depasit nivelul de 4,47 lei/euro, desi BNR a intervenit indirect in piata pentru a incetini deprecierea leului. Cotatiile s-au apropiat miercuri chiar de 4,4800 lei/euro, dupa anuntul USL privind depunerea cererii de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

In primele minute ale sedintei de joi, euro a fost cotat la 4,4735 - 4,4750 lei, foarte aproape de inchiderea de miercuri, de 4,4735 - 4,4755 lei/euro.

Dupa ora 10:30, cotatiile au depasit nivelul de 4,4800 lei/euro si a urcat rapid pana la 4,4850 lei/euro, nivelul maxim pentru prima jumatate a sedintei interbancare, insa volumele de tranzactionare au fost reduse. Cotatiile au revenit rapid in jurul nivelului de 4,4800 lei/euro.

La scurt timp dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, bancile cotau euro la 4,4805 - 4,4820 lei, respectiv cu 0,65 - 0,7 bani peste inchiderea de miercuri.

Nivelul maxim atins de cursul leu/euro pe piata interbancara a fost inregistrat vineri pe 25 mai, cand dupa inchiderea sesiunii de la Bucuresti paritatea a atins pe pietele externe un maxim istoric de 4,5 lei/euro.

"Nu cred ca cursul este afectat acum de ceea ce se intampla azi in Parlament, pentru ca se stia deja de ieri ca doar se va citi cererea USL si votul va fi abia vineri. Acum volumele sunt mici si ordinele au dus cursul peste 4,48 lei/euro. Probabil ca BNR nu vrea sa intervina mai mult si pastreaza o atitudine precauta. Avand in vedere ca volumele de tranzactionare sunt foarte reduse, bancii centrale i-ar fi foarte usor sa intervina si sa opreasca deprecierea, insa nu vrea. Probabil ca vede ca si zlotul si forintul se depreciaza si atunci lasa leul sa se deprecieze usor, pentru ca nu te poti opune curentului. Nu cred ca putem vorbi de retrageri de capitaluri straine, ci mai degraba de unii jucatori care stiu ca tensiunile politice nu fac bine monedelor nationale si atunci iau pozitii de cateva zile in care mizeaza pe deprecierea leului si apoi le inchid", a afirmat un dealer.

Parlamentul s-a reunit, joi, in sedinta comuna, pentru citirea cererii USL de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, in timp ce dezbaterea si votul asupra acestei solicitari urmeaza sa aiba loc vineri.

Potrivit dealerilor, tensiunile politice nu au afectat in ultimele doua zile costurile asigurarii datoriilor impotriva riscului de neplata, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS), acestea coborand usor miercuri de la 400 la 390 de puncte de baza, pentru ca in prima ora a sedintei de joi sa creasca usor, la 395 de puncte.

Pe de alta parte, au inceput sa creasca dobanzile la obligatiunile Romaniei.

Bancile comerciale au afisat joi dobanzi de 4,93% - 5,39% pe an pentru depozitele cu scadenta la o zi, apropiate de cele de miercuri, de 4,87% - 5,33% pe an. Totodata, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut nesemnificativ, la 4,92% - 5,39% pe an, dupa ce in ziua percedenta au fost de 4,88% - 5,36% pe an.

Dobanzile incadreaza in continuare rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri