Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta in crestere cu 3,48 bani, la 4,5340 lei/euro, dupa ce Fed a anuntat ca va reduce progresiv programul de stimulare economica, cotatia reprezentand cea mai apropiata rata de nivelul maxim al anului, atins pe 7 iunie.
Leul s-a depreciat accentuat si la inceputul lunii iunie, iar pe 7 iunie banca centrala a publicat o rata de schimb de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2012, conform Mediafax.

La data mentionata, leul s-a depreciat pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.

In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4992 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat un curs de 3,4375 lei/dolar, in crestere puternica, cu 7,73 bani.

In acelasi timp, rata de schimb pentru francul elvetian a urcat la 3,6738 lei/franc, de la 3,6496 lei/franc in sesiunea precedenta.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"Data fiind lipsa de reactie a bancii centrale in fata recentului episod similar de depreciere a leului, credem ca BNR va ramane probabil si de aceasta data in afara pietei, mai ales fiindca

deprecierea este cauzata de factori externi. In aceste conditii, renuntam la prognoza pozitiva asupra leului vizand viitorul apropiat, insa miscarile ample de slabire a leului, care au depasit pe cele ale monedelor regionale, sugereaza ca potentialul pentru episoade ulterioare de depreciere brusca este limitat", arata un raport emis joi dimineata de ING Bank.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5250 lei, aproape de nivelul de la inchiderea sedintei de miercuri. Cotatiile leului au urcat la 4,52 lei/euro miercuri seara, in jurul orei 23:00, in afara orelor de tranzactionare locale, influentate de anuntul Fed.

Primele transferuri de joi au dus cursul pana la 4,5520 lei/euro, dupa care rata de schimb a inceput sa coboare treptat, iar la jumatatea zilei schimburile se perfectau in jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

Presedintele bancii centrale americane, Ben Bernanke, a declarat ca Fed va incepe in acest an sa reduca programul agresiv de stimulare monetara a economiei, urmand sa renunte complet la achizitiile de obligatiuni la jumatatea anului viitor.

In urma acestui anunt, valutele din regiune au consemnat pierderi mai accentuate in raport cu euro, de pana la 1%.

Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au ramas la un nivel redus, de 2,04-2,54%, iar randamentele cu scadenta la o saptamana au urcat de la 3,05 - 3,55% la 4,18 - 4,68% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri