Leul a ramas pe depreciere usoara pana la jumatatea sesiunii, astfel ca rata de referinta anuntata de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar.

Cotatia de joi este cu 0,23 bani sub maximul istoric inregistrat luni, de 4,5275 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice, informeaza Mediafax.

Rata de referinta s-a plasat miercuri la 4,5237 lei/euro.Cursul pentru dolar a crescut cu 1,89 bani, astfel ca a depasit precedentul nivel istoric, de 3,6848 lei/dolar, stabilit tot luni.

Deprecierea leului nu va duce la crestere economica in Romania, intrucat lipsesc capacitatile excedentare de productie care sa sustina o oferta puternica, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca banca centrala a vandut in piata numai din valuta preschimbata de Ministerul Finantelor.

"Daca spui ca depreciez cursul, imi creste competitivitatea si duce la cresterea economica. Cursul poate fi o supapa doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie sa ai capacitati de productie excedentare. Sau investitii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultura, unde 10% face diferenta, poti sa exporti. Nu vad aceasta situatie in Romania", a declarat Isarescu, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, seful BNR afirma ca nici macar exportatorii nu sunt foarte fericiti cu deprecierea monedei nationale, din cauza ca au o structura vulenrabila si reclama mai degraba stabilitate decat un curs volatil.

In completare, analistul Florin Catu a explicat ca mare parte dintre exportatori nu mai doresc deprecierea intrucat un grad relativ inalt din marfurile exportate inglobeaza importuri, astfel ca o crestere a cursului se resimte in costuri.

Isarescu este de acord ca prin depreciere se ofera o sansa producatorilor autohtoni sa recastige piata interna prin "omorarea importurilor", dar si in acest caz este nevoie de investitii si cresterea capacitatilor de productie.

"Noi, prin interventiile noastre, am respectat o regula stricta, am vandut in piata ceea ce ne-a vandut Ministerul Finantelor, care s-a finantat in ultimul timp preponderent de pe pietele externe. In acest fel putem controla mai bine variatiile masei monetare. Cand ti-a vandut Ministerul Finantelor se creeaza masa monetara, iar sterilizarile costa foarte mult, iar pierderile BNR reprezinta deficit, chiar fiscal (...) Am tinut acest echilibru si atunci problema cursului de schimb trebuie vazuta in acest context", a spus Isarescu.

Cursul de referinta afisat de BNR a urcat de martea trecuta pana luni cu 7,7 bani, ceea ce inseamna o depreciere de 1,73% a leului. Rata oficiala de schimb a atins luni cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,5275 lei/euro.

Cursul de referinta a coborat usor marti, insa de miercuri a inceput sa revina pe crestere si s-a apropiat de maximul istoric atins luni. Banca centrala a afisat miercuri un curs de referinta de 4,5237 lei/euro.

Deprecierea leului de saptamana trecuta a fost mai mare pe piata interbancara, unde cursul a urcat cu 2% si a stabilit vineri noul record istoric, de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificarii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL si care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

De la inceputul acestui an, leul a scazut cu 4,72% in raport cu euro.

Perceptia strainilor este afectata de tensiunile politice


Totodata, paritatea oficiala leu/franc elvetian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elvetian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.

Referintele pentru dolar si francul elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5230 - 4,5250 lei/euro, foarte aproape de inchiderea de miercuri, de 4,5225 - 4,5245 lei/euro.

Dupa stabilirea cursului de referinta, cotatiile au inceput sa creasca pe piata interbancara, atingand un maxim de 4,5375 lei/euro, in jurul orei 13:00.

Potrivit dealerilor, BNR a continuat sa intervina indirect in piata.

"Chiar daca premierul Ponta a spus ca referendumul va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, in continuare perceptia asupra Romaniei este afectata de tensiunile politice din ultima perioada, iar in astfel de situatii jucatorii, in special strainii, mizeaza pe deprecierea leului. Raul a fost deja facut, pentru ca pe straini nu prea ii intereseaza cine conduce, ci deciziile pe care conducatorii le iau si modul in care le iau", a afirmat un dealer.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Bruxelles, ca referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, procedura urmand sa fie reglementata de catre Parlament. Premierul a adaugat ca l-a asigurat in acest sens pe presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Cu cateva ore inainte de declaratia premierului Ponta, comisarul UE al Justitiei, Viviane Reding, a spus ca saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri, Comisia Europeana se va reuni pentru a discuta despre situatia politica din Romania.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut semnificativ sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an, pe fondul unei lichiditati mai ridicate in piata, dupa ce Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput deconturile de TVA cu optiune de rambursare existente la 1 iulie.

Dealerii spun ca un alt motiv pentru scaderea semnificativa a dobanzilor ar fi lichiditatile mai ridicate pe care unele banci le au dupa ce s-au imprumutat luni prin licitatia repo organizata de BNR. Banca centrala a imprumutat luni 12 banci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o saptamana, suma fiind foarte apropiata de recordul atins in urma cu doua saptamani, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Bancile comerciale au publicat joi dobanzi de 2,21% - 2,7% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, fata de nivelurile de miercuri, de 4,59% - 5,05% pe an.

Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au scazut mai usor de la 4,76% - 5,26% pe an, la 3,65% - 4,13% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri