Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut joi cu peste 1 ban si a depasit 4,45 lei/euro pentru prima data de la sfarsitul lunii aprilie, in contextul unei reorientari a investitorilor straini dinspre active emergente catre plasamente cu risc mai scazut.

Referinta pentru euro a urcat cu 1,31 bani, la 4,4546 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand din 28 aprilie, cand cursul s-a situat la 4,4549 lei/euro. Cel mai recent, un curs mai ridicat de 4,45 lei/euro a fost inregistrat pe 30 aprilie, la 4,4503 lei/euro. Pentru dolar, paritatea a scazut cu 0,98 bani, la 3,5787 lei. Evolutia leului in raport cu dolarul este determinata in functie de raportul dintre dolar si euro pe marile piete financiare, scrie Mediafax.

Cursul francului elvetian a urcat cu 1,28 bani, la 3,7077 lei, cel mai ridicat nivel incepand de la mijlocul lunii martie. O paritate mai ridicata a fost inregistrata cel mai recent pe 18 martie, la 3,7081 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4535 - 4,4550 lei/euro, fata de 4,4430 lei in tranzactiile de pe finalul sedintei de miercuri. Schimburile au variat intr-un inteval mai amplu de 1 ban, cu minimul la 4,4435 lei/euro si maximul la 4,4550 lei/euro. Volumele au fost ridicate in prima jumatate a sedintei de joi, cu aproximativ 50% peste media pentru acest interval al zilei.

"Miscarea este venita din factori externi, iar leul merge impreuna cu regiunea. Exista un sentiment de risc si lumea incearca sa iasa de pe emergente si sa intre pe chestii sigure", a declarat dealer-ul unei banci. In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,2% fata de euro, in timp ce zlotul a inregistrat o variatie mai redusa.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza joi la 0,08% - 0,49% pe an, fata de 0,09% - 0,48% pe an miercuri. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,13% - 0,61% pe an, comparativ cu 0,14% - 0,62% pe an in ziua anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut usor, la 1,64% pe an, de la 1,65% pe an in ziua anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri