Cursul dolarului, la un nou maxim ISTORIC: a depasit francul elvetian si s-a oprit la 4,2 lei/dolar

Cursul dolarului anuntat de BNR a crescut spectaculos miercuri, cu 7,8 bani, pana la maximul istoric de 4,2059 lei, al saselea record consecutiv. Dolarul a depasit si francul elvetian, in contextul aprecierii monedei americane pe pietele externe, in timp ce euro a urcat nesemnificativ, la 4,4444 lei.

Marti, BNR a anuntat un curs de 4,1279 lei pentru dolar si de 4,4435 lei pentru euro. Referinta francului elvetian a urcat cu 1,73 bani, de la 4,1621 lei, la 4,1794 lei.

Cel mai recent, dolarul s-a situat peste francul elvetian pe 14 ianuarie, ultima zi inainte ca Banca Elvetiei sa elimine plafonul de 1,2 franci/euro. Renuntarea la pragul de 1,2 franci/euro pe 15 ianuarie a determinat aprecierea puternica si foarte rapida a monedei elvetiene, care a depasit dolarul. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Aproape de ora 13:00, la care BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4450 lei, fata de 4,4475 lei in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de marti. "Leul a incheiat sedinta de ieri aproape de 4,4460 lei/euro, o pierdere de aproximativ 0,1%, dupa ce se miscase mai devreme spre 4,45 lei/euro. Leul a fost foarte linistit in ultima perioada si este mai slab cu doar 0,1% raportat la momentul dinaintea publicarii vinerea trecuta a datelor foarte bune pentru piata muncii din SUA, care au sugerat ca o majorare a dobanzii Fed ar putea veni mai devreme. In aceeasi perioada, zlotul si forintul s-au depreciat cu 1,1%, respectiv 1,4% raportat la euro. Ne asteptam, astfel, ca moneda romaneasca sa le urmeze pe cele regionale intr-o miscare de depreciere in perioada urmatoare si sa se indrepte spre 4,46 lei/euro", se arata intr-o nota catre analisti si investitori a economistilor ING Bank Romania, conform Mediafax.

Schimburile au avutr loc intre un nivel minim de 4,4400 lei/euro si un maxim de 4,4465 lei/euro. In regiune, forintul si zlotul s-au apreciat cu 0,4% fata de euro, mai puternic decat leul.

Citeste si:
Leul s-a apreciat în raport cu dolarul american; faţă de euro a...
Leul s-a apreciat în raport...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Pe pietele externe dolarul era cotat in urcare cu 1,2% aproape de ora 13:00, la 0,9464 euro. Moneda americana s-a intarit fata de cele mai multe dintre valutele importante si a depasit francul elvetian, aflat in crestere cu 0,5%, la 0,9396 euro. Euro a coborat miercuri la un nou minim a 12 ani fata de dolar, pastrand directia deprecierii mai accelerate din ultimele zile, dupa ce Banca Centrala Europeana a lansat luni un program masiv de achizitii de obligatiuni.

Moneda europeana se afla sub presiune si din cauza incertitudinilor privind situatia financiara a Greciei, in timp ce guvernul elen se pregateste sa reia miercuri discutiile cu creditorii internationali. De asemenea, datele solide privind piata muncii din SUA publicate la sfarsitul saptamanii trecute au sporit speculatiile din piata financiara ca Rezerva Federala ar putea incepe sa creasca dobanzile de la mijlocul acestui an, sustinand aprecierea dolarului in raport cu alte valute.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,23% - 0,6% pe an, fata de 0,24% - 0,61% pe an marti. Ratele pentru plasamentele saptamanale se afla la 0,26% - 0,71% pe an, comparativ cu 0,25% - 0,69% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat usor, la 1,32% pe an, de la 1,33% pe an marti.

Citeste si:
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei
Banca Centrala Europeana a...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri