Amanarea de catre Curtea Constitutionala (CCR) a unui raspuns in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu adanceste criza politica cu inca 5 saptamani si jumatate. In tot acest timp, cei care conduc tara isi vor intoarce privirea de la adevaratele probleme ale economiei reale, catre un razboi al declaratiilor din care omul de rand va iesi cel mai sifonat.
Criza politica din prezent are ca piatra de temelie data de 12 iunie 2012 cand, atat Traian Basescu, cat si Victor Ponta, si-au manifestat intentia de a participa la summitul Consiliului European.

Ponta a mers la Bruxelles, Basescu a plusat cu plagiatul premierului, USL a raspuns cu suspendarea, iar PDL cu boicotarea referendumului.

Romanii au privit acest joc “mizerabil” realizat pe banii lor, iar starea de nervozitate a acestora s-a accentuat in fiecare zi, in timp ce BNR anunta noi maxime istorice pentru curs. Iar pentru omul de rand, cursul valutar, pretul la benzina si cel la alimente reprezinta principalii indicatori cu privire la mersul economiei.

Incepand cu 12 iunie si pana in prezent (3 august), leul s-a depreciat cu 4,24% in raport cu euro, de la un nivel de 4,4587 lei/euro pana la 4,6481 lei/euro. Astfel, in cele 8 saptamani de criza politica moneda nationala s-a devalorizat, in medie pe saptamana, cu 0,52%.

Daca leul isi va pastra evolutia actuala, inseamna ca la momentul anuntului Curtii Constitutionale din 12 septembrie, moneda nationala va fi cotata la un nivel de 4,7826 lei/euro. Iar analistii sunt de parere ca deprecierea leului va continua si dupa aceasta data.





























Evident ca nu doar criza politica interna a condus la deprecierea leului, printre factori care au contribuit la aceasta tendinta se mai numara criza din zona euro si Grecia, procesul de dezintermediere financiara, dar si greutatile economice din Romania cauzate de lipsa reformelor structurale si a unei directii de dezvoltare economica.

“Deprecierea leului pune povara incetinirii economice pe toata populatia. Remiterile de la muncitorii plecati in strainatate sunt in scadere, investitiile straine directe se diminueaza si sunt in aplatizare. Oferta de euro este in scadere, desi moneda unica se gaseste din abundenta pe plan extern, dar problema este ca Romania nu reuseste sa atraga mai multi euro. E nedrept sa dai vina numai pe criza politica pentru deprecierea leului, pentru simplul motiv ca nu cred ca presiunea pe moneda va scadea”, a precizat Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania.

Potrivit unei analize a Capital Economics, deprecierea leului va continua pana la decizia Curtii Constitutionale, dupa care presiunea s-ar putea reduce in cazul unei hotarari acceptate de clasa politica.

"Decizia Curtii Constitutionale a adaugat un nou strat de incertitudine la instabilitatea politica din Romania. Pana la anuntarea unei decizii a Curtii in septembrie, increderea investitorilor va fi, probabil, afectata in continuare. Nu sunt sigur cat de tare se va deprecia leul in urma anuntului. Banca Nationala a Romaniei are rezerve valutare relativ ridicate si ar putea interveni pe pietele valutare pentru a impiedica o prabusire a leului", a explicat analistul Capital Economics William Jackson, citat de Mediafax.

Isarescu: Cursul si-a facut in mare parte datoria. Se justifica o prognoza partial diminuata a cresterii economice

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca exista date suficiente, inclusiv din agricultura, care justifica o prognoza cel putin partial diminuata a cresterii economice.

Declaratia vine in contextul in care BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, pe fondul situatiei externe dificile si a crizei politice interne.

“In Romania, cursul de schimb a fost mereu o atractie si s-a transformat intr-un fel de indicator bursier. Problema de fond este cea a costurilor cu care se finanteaza datoria publica. Cursul si-a facut datoria pentru ca a mentinut o stabilitate pe piata monetare si la nivelul finantarii deficitului public”, a mentionat Isarescu.

BNR a anuntat vineri un curs de schimb la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro. Pentru dolar nivelul a urcat cu 4,44 bani, la 3,7972 lei/dolar.

1. Cat credeti ca va fi cursul de schimb pe 12 septembrie, cand CCR anunta daca Basescu ramane sau nu presedinte?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri