Rezultatele raportate de bancile comerciale dupa primele sase luni indica o pierdere cumulata pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un castig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, in conditiile in care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei in IFRS.
Un numar de 23 de banci au incheiat prima jumatate a anului cu profit, in timp ce 18 au raportat pierdere, relateaza Mediafax.

Datele centralizate de banca centrala nu reflecta provizioanele in sistem IFRS de la finele anului trecut, primele informatii fiind prezentate in ianuarie, cand totalul provizioanelor s-a ridicat la 22,56 miliarde lei. La finele lunii iunie, provizioanele bancilor insumau 26,3 miliarde lei.

Bancile inca raporteaza si soldul provizioanelor calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, iar acestea au crescut in sase luni cu 5,2 miliarde lei, de la 30,7 miliarde lei la aproape 36 miliarde lei.

Dupa auditarea rezultatelor financiare pe anul 2011 a rezultat ca sistemul bancar a inregistrat in 2011 o pierdere de aproape 777 de milioane lei, aproape dublu fata de prima raportare, care indica un minus de 430 de milioane lei.

Rata riscului de credit, calculata ca raport intre cerdite si dobanzi clasificate in indoielnic si pierdere si total credite si dobanzi clasificate, a urcat in primele sase luni de la 23,28% la 26,10%.

Concomitent, creditele clasificate in categoria pierdere au reprezentat 16,76% din total credite, fata de 14,33% in decembrie 2011.

Creantele depreciate, atasate si sumele de amortizat au insumat in iunie 47,15 miliarde lei, iar creditele restante la valoarea bruta au totalizat 24,8 miliarde lei, cu 17% peste finalul anului trecut.

Din total credite restante in valoare bruta, 6,5 miliarde lei revin populatiei, iar 18,3 miliarde lei provin din relatia cu companiile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri