Prezent pe piata locala incepand cu data de 11 octombrie 2000, grupul britanic Aviva, initial sub numele de Commercial Union Asigurari de Viata Romania, s-a numarat printre pionierii pietei de asigurari de viata locala, alaturi de alti jucatori internationali, precum olandezii de la ING.

Insa, lipsa de atentie asupra realitatii de business si faptul ca a fost condusa doar de expati, care nu cunosteau piata din Romania sau nu reuseau sa inteleaga ceea ce se intampla, a dus compania in deriva totala. Astfel, chiar si dupa aproape un deceniu de la intrarea companiei pe piata, Aviva nu a reusit sa isi gaseasca o directie, afacerile inaintau lent si pierderile se acumulau an de an.

Sunt asa-zisi „expati”, expatriatii din cadrul retelelor de marca. Este cunoscut faptul ca majoritatea expatilor a adus in mediul romanesc de business un nou model de lucru, bazat pe niste principii sanatoase, care au ridicat stacheta in privinta profesionalismului. Dar, exista si exceptii de la regula, asa cum reteta expatilor "atotstiutori" nu s-a dovedit una sanatoasa in privinta Aviva.

Aviva (fosta Commercial Union) l-a numit in aprilie 2000 pe canadianul Carl Boehr in functia de presedinte Commercial Union Asigurari de Viata Romania, care avea drept obiectiv principal sa lanseze compania pe piata locala. Dar, experienta profesionala in asigurari a lui Carl Boehr se rezuma la acea vreme doar la Canada, o piata deja dezvoltata spre comparatie cu Romania.

Sub conducerea canadianului, la numai doi ani de activitate, Commercial Union devine Aviva Asigurari de Viata, in urma unui rebranding international, si acumulase, la acea data, putin peste 4% (cota de piata) din piata asigurarilor de viata, fiind pe locul 4 in topul companiilor de asigurari de viata din Romania. Patru ani mai tarziu, in 2006, Aviva a coborat pe locul sase in piata de profil, dupa cota de piata (5,6%), in urma ING (38,3), AIG (12,1), Allianz si Asirom (cu cate 7,7%) si Grawe (5,7%).

De ce a fost retras avizul sefilor Aviva?

In luna octombrie a aceluiasi an, grupul britanic intentiona sa ofere o gura de oxigen companiei din Romania, prin numirea indianului Shah Rouf, director de cercetare si dezvoltare in Aviva Europa si International, in functia de director general al Aviva Asigurari de Viata. Acesta fusese director al Aviva International Healthcare timp de trei ani, pana in martie 2006, iar inainte a ocupat functia de director de marketing si distributie in Aviva India.

In aceeasi linie de dezvoltare a afacerilor Aviva in zona Europei Centrale si de Est, Carl Boehr era mutat in functia de director general al Aviva Turcia, dupa experienta din Romania.

Asadar, dupa o perioada destul de tulbure, plina de zvonuri din diverse surse, timp in care Aviva continua sa isi desfasoare activitatea ca si cand nimic nu s-a intamplat, la inceptul acestui an, fost anuntat un accord de vanzare catre Metlife “la pachet” a celor 3 operatiuni.

Alico: Reteaua si portofoliul Aviva se pliaza perfect planurilor noastre

Recent, grupul american MetLife, prin intermediul companiei afiliate Alico Asigurari, a anuntat ca a finalizat achizitia operatiunii de asigurari de viata din Romania a britanicilor de la Aviva, tranzactie anuntat initial pe 30 ianuarie anul curent si estimata la cateva zeci de milioane de euro.

Cu aceasta ocazie, MetLife a numit-o pe Carmina Dragomir in pozitia de director general executiv al Aviva Asigurari de Viata in Romania, in locuindu-l astfel in functie pe Mihai Popescu. Carmina Dragomir coordoneaza in prezent divizia de operatiuni in cadrul Alico Asigurari. Numirea Carminei Dragomir in noua functie are loc in urma finalizarii achizitiei companiei de asigurari de viata Aviva in Romania si este supusa procesului de aprobare din partea autoritatilor.

"Mandatul meu in cadrul companiei Aviva Asigurari de Viata s-a incheiat in momentul finalizarii tranzactiei si nu mai sunt parte a echipei. Voi ramane insa alaturi de echipa Aviva Pensii, in calitate de membru al Consiliului de Administratie, pentru a sustine in continuare planurile Aviva de a finaliza si tranzactia firmei de Pensii. In momentul in care imi voi indeplini in totalitate obiectivele mandatului voi parasi si compania Aviva Pensii", a declarat Mihai Popescu, contactat de wall-street.ro.

El a daugat ca perioada petrecuta in calitate de CEO al Aviva asigurari a fost una "plina de experiente pozitive, in care am fost supus unor multiple provocari, in urma carora mi-am imbogatit experienta profesionala. Sunt convins ca voi avea ocazia sa folosesc toate cunostiintele acumulate in cadrul companiei Aviva, in viitorul apropiat. Cred cu tarie ca nevoile clientilor si ale partenerilor de distributie Aviva vor fi si in continuare prioritare pentru colegii mei".