"De regula, activitatea este mai redusa in ultima zi a perioadei de rezerva, managerii de lichidiate optimizandu-si nivelurile la care se finanteaza. Nu am mai vazut salturi ale ratelor de dobanda ca astazi (joi, n.r), iar asta impreuna cu licitatiile foarte scazute la titlurile de stat sugereaza ca cererea ar putea sa vina si din parea Ministerului Finantelor Publice", a declarat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Astfel, pentru depozitele cu scadenta la o zi bancile afisau dobanzi de 9,25 -9,5%, la dobanda pentru creditul Lombard - facilitate de finantare acordata de BNR pe termen foarte scurt bancilor - de 9,25%.

Prin aceasta operatiune bancile atrag fonduri de la BNR cu scadenta de o zi, iar aceasta rata de dobanda constituie, in mod normal, un plafon al ratei dobanzii overnight in piata monetara.

Potrivit dealerilor deficitul de lei este cauzat si de plafonarile recente impuse de BNR la sumele pe care le imprumuta bancilor prin operatiuni repo (unde dobanda este egala cu rata de politica monetara, de 5,25% pe an), precum si de frecventele imprumuturi solicitate de Ministerul Finantelor Publice.

Mai mult, in sedinta de joi MFP are programata o licitatie de titluri de stat cu maturitate la 4 ani, a carei valoare indicativa este de 200 de milioane de lei.

BNR a plafonat luni, pentru a treia saptamana consecutiv, suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la 4 miliarde lei (aproximativ 890 milioane de euro), dupa ce in ultimele doua saptamani a introdus praguri de 6 si, respectiv, 5 miliarde lei.

Citeste si:

Astfel, injectiile de lichiditate sunt mult inferioare sumelor imprumutate anterior.

Numarul bancilor si fondurile atrase de aceastea au crescut vizibil incepand cu luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Un efect al acestor plafonari a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat. La cea mai recenta operatiuni, de luni, Finantele au respins toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru certificatele cu scadenta la un an, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare.

Aceasta a fost a doua operatiune din luna august in care Trezoreria a respins ofertele bancilor.

MFP a anuntat insa pe 24 iulie ca suma din buffer se ridica la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la finele lunii aprilie.

Totodata, au crescut si dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, de la 5,21% - 5,71% pe an, la 5,53% - 6,03%.