Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 7 banci cu suma de 8,89 miliarde lei ( 1,9 miliarde de euro) prin operatiuni repo, sub valoarea solicitata saptamana trecuta, de 12,56 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana, potrivit Mediafax.

Saptamana trecuta 9 banci au atras 12,56 miliarde lei ( 2,8 miliarde de euro).

In luna august, banca centrala a limitat sumele disponibile la sase, cinci si patru miliarde de lei, iar un efect negativ al plafonarilor a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat.

Astfel, Finantele au respins in august trei din cele cinci licitatii pentru vanzare de titluri de stat, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a imprumutat in august 1,4 miliarde lei, putin peste jumatate din suma vizata, de 2,5 miliarde lei.

Ministerul Finantelor organizeaza luni o licitatie pentru obligatiuni cu scadenta la doi ani, prin care urmareste sa atraga 300 milioane lei.

Dobanzile afisate luni de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,82 - 5,32% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus| Ce spun băncile despre amânarea ratelor cu 9 luni
Setari Cookie-uri