Strainii ar putea incepe sa cumpere din nou obligatiuni romanesti dupa o reducere a expunerii care a inceput in toamna anului trecut si s-a intensificat in aceasta primavara, estimeaza analistii Erste, luand in calcul efectele unor noi stimuli monetari din partea Fed si BCE asupra economie Romaniei, informeaza Mediafax.
Analistii Erste - BCR estimeaza o posibila relaxare a politicii monetare in SUA si zona euro pana la finele acestui an, pornind de la declaratii recente ale unor oficiali ai bancii centrale din SUA (Fed) si Bancii Centrale Europene.

Urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara a ECB va avea loc pe 6 septembrie, in timp ce Fed va lua o decizie pe 12-13 septembrie.

Cresterea fluxurilor de capitaluri speculative ar fi un efect al unor noi stimuli monetari din partea celor doua mari banci centrale asupra economiei Romaniei, considera analistii.

"Nerezidentii ar putea incepe sa cumpere din nou obligatiuni emise de guvernul roman dupa o reducere a expunerii care a inceput in toamna anului 2011 si s-a intensificat in primavara lui 2012. In prezent, nerezidentii detin numai 8% din titlurile in lei emise de Ministerul de Finante pe piata interna dar ar putea sa isi creasca expunerea la 15-20%, ceea ce nu este mult pentru Romania daca privim datele istorice", se arata intr-o analiza a Erste - BCR.

Daca strainii vor incepe sa cumpere obligatiuni ale Romaniei, ar putea scadea si presiunile de depreciere asupra leului, astfel incat cursul de schimb sa se mentina intr-un interval de 4,4 - 4,6 lei/euro, spun analistii.

La mijlocul sedintei de luni, pe piata interbancara cursul de schimb fluctueaza usor in jurul nivelului de 4,49 lei/euro, dupa ce vineri a fost usor peste 4,46 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4595 lei/euro. Leul s-a apreciat in luna august cu 4,05% la cursul de referinta, cotatiile coborand treptat de la maximul istoric de 4,6481 lei/euro atins la 3 august. Moneda nationala a inceput sa se aprecieze din 3 august si sa recupereze din coerctia inregistrata in iulie pe fondul tensiunilor politice cauzate de suspendarea in vederea demiterii a presedintelui Traian Basescu.

Recuperarea leului a fost sustinuta pentru inceput de interventiile indirecte ale BNR in piata si de plafonarea repetata a sumelor la operatiunile repo prin care banca centrala imprumuta institutiile de credit. Astfel, leul a revenit aproape de nivelul dinaintea inceperii tensiunilor politice.

Totusi, moneda nationala este in scadere cu 3,23% raportat la nivelul de la finalul anului trecut, cand euro era cotat la 4,3197 lei.

O emisiune de euroobligatiuni ar putea “ajuta suplimentar” leul

Analistii Erste - BCR cred ca o emisiune de euroobligatiuni a Ministerului de Finante ar putea "ajuta suplimentar" leul deoarece ar consolida rezervele valutare ale BNR.

"Rezultatele dezamagitoare in atragerea fondurilor europene structurale (numai 710 milioane euro in semestrul I 2012) si inceperea rambursarilor catre FMI ar trebui sa fie contrabalansate de intrari mai mari de valuta din privatizari. O apreciere a leului sub 4,4 nu este complet exclusa, iar pozitiile short EUR long RON (in care sa se mizeze pe aprecierea leului - n.r.) ar fi o strategie buna in acel moment", se arata in analiza.

Analistii cred ca noi stimuli monetari din partea Fed si BCE ar permite Ministerului de Finante sa emita euroobligatiuni in valoare de cel putin 1 miliard de euro pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Astfel, Finantele ar putea reduce oferta de titluri in lei pe piata locala si, totodata, evita o crestere puternica a randamentelor.

"O anumita stabilizare a mediului politic intern, cel putin pana la alegerile parlamentare programate pe 9 decembrie este de o importanta deosebita. Estimam un nivel al randamentelor obligatiunilor de stat pe 5 ani de 6,8% in luna decembrie, intr-un scenariu care ia in calcul o emisiune de euroobligatiuni. Daca Ministerul de Finante nu emite euroobligatiuni pana la finele anului 2012, randamentele la 5 ani ar putea sta la 7,1% in decembrie 2012", noteaza analistii.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei de pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
In luna august, Trezoreria a imprumutat doar 1,4 miliarde lei, putin peste jumatate din suma vizata, de 2,5 miliarde lei, din cauza cresterii randamentelor cerute. Evolutia randamentelor cerute a fost determinata pe de o parte de plafonarea imprumuturilor acordate de BNR prin licitatii repo, in care bancile iau bani de la BNR la o dobanda egala cu rata dobanzii de politica monetara, de 5,25% pe an.

Conform scenariului de baza al Erste - BCR, banca centrala a Romaniei va mentine dobanda de politica monetara la 5,25% pana la finalul anului 2012 pe fondul unor ingrijorari referitoare la rata inflatiei, presiunile externe asupra leului si riscurile politice legate de alegerile parlamentare din 9 decembrie. Totodata, rezervele minime obligatorii pentru lei si valuta ar putea fi pastrate neschimbate in acest an.

Noi stimuli monetari din partea Fed si Bancii Centrale Europene ar putea determina si cresterea inflatiei peste 4%, deoarece lichiditatea abundenta ar facilita speculatiile pe pietele globale de marfuri si ar conduce la o majorare a pretului petrolului si alimentelor.

Astfel, analistii Erste - BCR estimeaza pentru acest an o rata a inflatiei peste tinta BNR de 3% plus/minus un punct procentual, iar pentru anul viitor de 2,5% plus/minus un punct procentual. In aceasta situatie, BNR ar mentine dobanzile din piata monetara la niveluri ridicate si "ar favoriza" o usoara apreciere a leului pentru a reduce presiunile inflationiste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri