"O posibila iesire a Marii Britanii din zona euro prezinta riscuri care ar putea costa Romania de la cateva sute de milioane de euro la cateva miliarde de euro, in functie de severitatea scenariului. Cel mai probabil vor exista efecte negative pe termen scurt pentru economia Romaniei determinate de o incetinire economica puternica (sau chiar o recesiune) in Marea Britanie, exporturile si remiterile fiind primele care vor fi lovite. Impactul asupra exporturilor ar putea fi si mai puternic daca intre UE si Marea Britanie nu sunt incheiate acorduri comerciale inainte de iesirea tarii din UE”, avertizeaza intr-un raport grupul financiar austriac Erste, proprietarul BCR.

Analistii Erste nu se asteapta ca investitorii britanici sa-si lichideze masiv activele din Romania ca o conseinta imediata la Brexit, insa pe termen scurt si mediu afirma ca nu pot „exclude vanzarea de active sau restrangearea afacerilor de catre proprietarii britanici”.

In privinta muncitorilor romani din Marea Britanie, desi expatii care sunt deja rezidenti nu vor mai primi unele indemnizatii sociale, este putin probabil ca guvernul britanic sa introduca restrictii suplimentare muncitorilor straini atata timp cat UE nu adopta restrictii similare.

Este insa aproape o certitudine ca migratia de forta de munca din Europa Centrala si de Est catre Marea Britanie, odata ce tara a parasit UE, va deveni mult mai dificila

Chiar daca fluxul remiterilor din Marea Britanie catre Romania se va reduce semnificativ, acesta nu urmeaza sa dispara cu totul, se arata in raportul Erste.

Pe langa principalele trei canale de transmitere a impactului unui eventual Brexit, investitorii de pe piata valutara si cei in intrumente financiare cu venit fix (precum obligatiuni) ar putea deveni mult mai reticenti la risc, punand presiune temporara pe randmentele obligatiunilor emise de stat pe piata locala, precum si pe leu.

Citeste si:

De asemenea, un vot in Marea Britanie pentru parasirea UE ar impinge in jos si preturile eurobondurilor Romaniei, ceea ce inseamna un cost mai ridicat de imprumut pentru stat, intrucat investitorii britanici au fost printre cei mai importanti cumparatori de obligatiuni vandute de Guvernul Romaniei in afara tarii.

Erste estimeaza pentru Romania o crestere economica de 4,1% in acest an, alimentata de majorarile de salarii, inlcusiv de cele din sectorul public. Dinamica investitiilor s-ar putea tempera intr-o oarecare masura fata de anul anterior, intrucat absorbtia de fonduri europene pentru perioada de alocare 2014-20 va ramane mediocra. Cererea externa va avea probabil, in continuare, un impact negativ asupra cresterii economice, in timp ce accelerarea consumului, cuplata cu o apreciere a leului, ar putea incuraja importurile.

Marea Britanie va organiza pe 23 iunie un referendum privind apartenenta la Uniunea Europeana. Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord privind termenii mentinerii Marii Britanii in UE, documentul continand o clauza care va permite limitarea indemnizatiilor sociale ale angajatilor comunitari straini, in anumite conditii.

Sursa foto: Efired / Shutterstock