Comunicatul Eurostat care anunta ca Romania a inregistrat, si in trimestrul doi din acest an, cel mai inalt ritm de crestere economica din UE a realimentat autosuficienta guvernantilor, care incearca din rasputeri sa demonstreze succesul politicilor adoptate. De ce nu reusesc sa convinga? Pentru ca nu pun datele in context cu alte informatii de la Eurostat cara arata ca Romania este fruntasa la inflatie si deficit bugetar si ca are unul din cele mai mari deficite externe din Uniune.

Economia Romaniei a inregistrat, in ultimii ani, constant printre cele mai ridicate ritmuri de crestere din Uniune Europeana. In trimestrul doi din acest an, raportat la trimestrul anterior, a avut chiar cea mai mare crestere a PIB din UE (1,4%). In ritm anual, trimestrul doi din 2018 comparativ cu perioada similara a anului trecut, Romania se situeaza printre statele cu cel mai puternic ritm de crestere, cu un avans de 4,2%, fiind devansata de Polonia (5%) si Ungaria (4,4%), noteaza Eurostat.

Cresterea economica este, de fapt, pierdere de ritm

De ce aceasta nu este o veste la fel de buna pe cat pare? In primul rand pentru ca este un regres fata de anul trecut (cand in T2 economia crestea cu 1,7% trimestrial si 6,1% anual) si in al doilea rand pentru ca, si anul acesta, economia creste pe baza consumului, in special din import (adica nesustenabil in timp, care genereaza deficite mari si inflatie in crestere).

Un alt comunicat Eurostat, la cateva zile de la cel referitor la evolutia PIB si ignorat complet de guvernanti, vine sa confirme aceasta teorie. Romania a avut in iulie, pentru a sasea luna consecutiv, de departe cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,3% (IAPC - calculat pe metodologia europeana).

In UE, inflatia medie in iulie a fost la jumatate fata de Romania, respectiv 2,2%. “In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,3%), Bulgaria (3,6%) si Ungaria (3,4%)”, noteaza Eurostat.

Romania, in fruntea UE si la deficite

Alte doua mesaje de la acelasi Oficiu European de Statistica arata ce este in neregula cu cresterea economica a Romaniei - faptul ca se realizeaza pe datorie. Ambele deficite (bugetar si comercial) cresc si plaseaza tara noastra pe locuri “fruntase” in Uniune.

In cazul deficitului bugetar, Romania a inregistrat cea mai mare crestere din randul statelor membre, cu 1,9 puncte procentuale, de la un deficit de 2,3% din PIB in trimestrul patru 2017, pana la 4,2% din PIB in primele trei luni ale acestui an. Totodata, deficitul atins este cel mai mare din UE. Evolutia a avut loc in conditiile in care in UE si zona euro deficitul guvernamental a scazut in aceeasi perioada, la 0,5%, respectiv 0,1% din PIB.

“In randul statelor membre UE, cel mai ridicat deficit guvernamental in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut s-a inregistrat in Romania (4,2% din PIB), Franta (2,5%) si Marea Britanie (1,9%), iar cel mai ridicat excedent guvernamental a fost in Malta si Olanda (ambele cu 2,5%) si Bulgaria (2,4%)”, reiese din comunicatul Eurostat.

Nci in privinta deficitului comercial nu avem cu ce sa ne laudam. Politica de stimulare a consumului, fara investitii care sa sporeasca productia interna, a refulat in importuri si, implicit, in adancirea deficitului comercial. Tara noastra, cu un deficit extern de 6,5 miliarde de euro, este pe locul 6 in UE, intre tarile cu cele mai mari deficite, si pe primul loc in regiune. Polonia si Bulgaria au deficite infime fata de Romania (1,2 miliarde de euro, respectiv 2,5 miliarde), in timp ce Ungaria si Cehia sunt pe plus cu 2,9, respectiv 8,8 miliarde de euro.

Asadar, de ce nu ne foloseste aceasta cea mai mare crestere economica din UE? Pentru ca, din cauza bazei nesustenabile pe care este cladita, vine la pachet cu inflatie mai mare (cresteri de preturi care anihileaza majorarile salariale artificiale), cu deficit bugetar excesiv (care reclama majorari de taxe) si cu deficit extern nesustenabil (care genereaza deprecierea leului fata de euro).

Sursa foto: alphaspirit / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri