In conditiile in care primele trei europene producatoare de vin inregistreaza scaderi ale productiei viticole, iar numarul cramelor romanesti care se orienteaza catre export este in crestere, Romania are sansa de a-si consolida pozitia pe harta europeana a vinului. “Insa nu va asteptati la lucruri spectaculoase”, a avertizat Dan Muntean, fondator Domeniul Muntean, la Profesionistii in Retail.

Dan Muntean, antreprenorul care a lansat casa de vinuri Domeniul Muntean la inceputul acestui an, dar are o experienta de 30 de ani in industria vinului, a aratat ca cresterile optimiste estimate de autoritati privind productia viticola sunt exagerate.

“Romania a avut o productie foarte buna in 2017 si exista o crestere fata de anul anterior, e greu sa va spun exact cat, dar domnul Daea este foarte optimist si estimeaza 30%, ceea ce eu cred ca nu este decat o gluma. As aprecia ca 2017 a fost un an sanatos, comparativ cu productia din alte tari europene si ca probabi exista o crestere de 10-15%, dar nu de 30%”, a declarat Dan Muntean.

Aceasta a adaugat ca statisticile romanesti privind domeniul viticol sunt “notorii de dificile”: “Nu se stie nici macar care este suprafata totala acoperita de vie a Romaniei, exista foarte mari cantitati de vin care se produc domestic, ma refer la cele cateva randuri de vie pe care omul le are in spatele casei, dar care adunate sunt o cantitate semnificativa greu de urmarit, de pus in statistici si fiscalizat”, spune Dan Muntean.

Ce sanse are Romania sa devina printre principalii exportatori din Europa

In conditiile in care Italia, Franta si Spania, primele trei tari producatoare de vin din Europa, au inregistrat scaderi ale productiei in acest an, ce sanse are Romania sa ajunga printre principalii actori ai industriei viticole?

“Romania are sansa sa-si consolideze pozitia, in ultimii cinci ani s-au cunoscut avansuri pe unele piete importante, precum Marea Britanie sau Gerrmania, unde producatorii romani si-au crescut vanzarile, iar vinul romanesc a devenit din ce in ce mai cunoscut acolo. Din pacate sunt putini producatori romani care au un interes real de a iesi la export din cauza faptului ca piata locala oferta o marja mult mai satisfacatoare pentru un efort mai mic decat la export, unde trebuie sa fi precis si constant an de an in ceea ce livrezi”, explica Dan Muntean.

Totusi, influenta productiei mici din cele trei tari se simte in pretul vinului, care a crescut si a oferit sansa producatorilor romani “sa reuseasca sa ridice capul in afara, iar Romania sa capete mai multa notorietate”, a mai spus Dan Muntean.

Antreprenorul planuieste sa iasa la export cu propria gama de vinuri, Zana, lansata in urma cu o luna pe piata locala, insa acest lucru se va intampla cel mai probabil incepand cu anul viitor: “Aceasta va fi in faza a doua dupa ce ne vom retehnologiza si vom pune la punct crama, cam 40% din productie va merge pe pietele externe”, a declarat Dan Muntean.

Faptul ca moneda nationala a fost constanta si nu exista tendinte de depreciere a leului va face ca prin export profitul sa creasca. “Vom vedea din ce in ce mai multe crame romanesti care isi vor indrepta atentia catre export. Insa nu va asteptati la lucruri spectaculoase in ceea ce priveste pozitinarea Romaniei ca producator sau exportator european de vinuri”, incheie antreprenorul.

Dupa ce la inceputul anului a luat calea antreprenoriatului si a deschis casa de vinuri Domeniul Muntean, Dan Muntean a lansat luna trecuta propriul brand de vinuri, Zana, care este comercializat momentan doar in HoReCa.

Prima gama de vinuri produse de Domeniul Muntean include trei sortimente - Zana Verde (Sauvignon Blanc), Zana Roza (Merlot Rose) si Zana Purpurie (Cabernet Sauvignon) - si a fost produsa in zona Dealu Mare, unde Dan Muntean intentioneaza sa cumpere o crama si o suprafata de 70 de hectare de vita de vie.

Momentan, vinurile Zana se comercializeaza doar in HoReCa, urmand ca incepand cu 2018 acestea sa fie introduse si in oferta marilor lanturi de retail. Casa de vinuri Domeniul Muntean a inceput ca importator de vinuri, cele mai mari piete de import fiind Italia, Franta si Spania, iar o parte din acestea se regasesc deja in retele de retail, pentru inceput in Mega Image si in OMV.

embed

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri