9 banci au imprumutat 2,8 mld. euro de la BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 9 banci cu suma de 12,56 miliarde lei ( 2,8 miliarde de euro) prin operatiuni repo, usor sub valoarea solicitata lunea trecuta, de 12,96 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana, relateaza Mediafax.

Saptamana trecuta 10 banci au atras de la BNR cele 12,96 miliarde lei, dupa ce in precedentele patru astfel de operatiuni banca centrala a limitat sumele disponibile la sase, cinci si patru miliarde de lei.

Un efect negativ al plafonarilor a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat.

Astfel, Finantele au respins in august trei din cele cinci licitatii pentru vanzare de titluri de stat, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a imprumutat in august 1,4 miliarde lei, putin peste jumatate din suma vizata, de 2,5 miliarde lei.

Ministerul Finantelor organizeaza luni o licitatie pentru certificate cu scadenta la opt luni, prin care urmareste sa atraga 700 milioane lei. La precedenta licitatie pentru astfel de certificate, administratorii datoriei publice au imprumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.

Dobanzile afisate luni de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,94 - 5,44% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri