Ministerul Finantelor Publice si reprezentanta Bancii Mondiale din Romania au incheiat, miercuri, acordul de imprumut de un miliard de euro dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pe o perioada de 12 ani, cu optiunea de amanare a tragerii.

"Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de facilitare a accesului Romaniei pe pietele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pietelor financiare internationale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finatelor Publice (MFP).

Acordul a fost semnat de ministrul de resort, Florin Georgescu, si directorul de tara al Biroului Bancii Mondiale in Romania, Francois Rantrua.

Creditul se adauga la rezerva Trezoreriei, insa ministerul nu intentioneaza sa utilizeze acceasta suma, intrucat soldul in valuta al Trezoreriei este la nivelul convenit cu institutiile internationale, astfel imprumutul fiind de tip preventiv.
Finantarea este acordata pe o perioada de 12 ani, din care 11,5 ani reprezinta perioada de gratie, la o dobanda egala calculata in functie de cotatia EURIBOR la 6 luni, la care se adauga o marja fixa aplicabila la data tragerii de 0,6%, care in prezent reprezinta circa 1,11%, platibila semianual. Imprumutul se va rambursa intr-o singura transa la 1 februarie 2024.

Banca mai percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma creditului, care se plateste dupa intrarea in vigoare a acordului de imprumut, si un comision de angajament de 0,5% pe an aplicat la suma netrasa din imprumut si platibil semianual, pana la tragerea sumelor imprumutului.

Accesarea finantarii este conditionata de indeplinirea unor masuri de reforma in sectoarele finantelor publice, administrare fiscala, energie si sanatate, similare cu cele agreate in cadrul pachetului de asistenta financiara de tip preventiv incheiat cu Comisia Europeana si FMI, dintre care cea mai mare parte sunt indeplinite.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri