"Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de facilitare a accesului Romaniei pe pietele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pietelor financiare internationale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finatelor Publice (MFP).

Acordul a fost semnat de ministrul de resort, Florin Georgescu, si directorul de tara al Biroului Bancii Mondiale in Romania, Francois Rantrua.

Creditul se adauga la rezerva Trezoreriei, insa ministerul nu intentioneaza sa utilizeze acceasta suma, intrucat soldul in valuta al Trezoreriei este la nivelul convenit cu institutiile internationale, astfel imprumutul fiind de tip preventiv.
Finantarea este acordata pe o perioada de 12 ani, din care 11,5 ani reprezinta perioada de gratie, la o dobanda egala calculata in functie de cotatia EURIBOR la 6 luni, la care se adauga o marja fixa aplicabila la data tragerii de 0,6%, care in prezent reprezinta circa 1,11%, platibila semianual. Imprumutul se va rambursa intr-o singura transa la 1 februarie 2024.

Citeste si:

Banca mai percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma creditului, care se plateste dupa intrarea in vigoare a acordului de imprumut, si un comision de angajament de 0,5% pe an aplicat la suma netrasa din imprumut si platibil semianual, pana la tragerea sumelor imprumutului.

Accesarea finantarii este conditionata de indeplinirea unor masuri de reforma in sectoarele finantelor publice, administrare fiscala, energie si sanatate, similare cu cele agreate in cadrul pachetului de asistenta financiara de tip preventiv incheiat cu Comisia Europeana si FMI, dintre care cea mai mare parte sunt indeplinite.

Sursa foto: freedigitalphotos.net