Romania vrea sa imprumute 177 de milioane de euro pentru construirea a doua penitenciare

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind supunerea spre adoptare Parlamentului a aprobarii Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind modernizarea infrastructurii judiciare in Romania).

De asemenea, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 131/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, scrie Agerpres.

Anul trecut, statul roman a contractat un imprumut de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea a doua penitenciare, care vor crea 1.900 de noi locuri pentru diverse categorii de detinuti, in conformitate cu standardele europene, precum si a unei facilitati de pregatire a personalului din penitenciare si a unui centru pentru recuperarea capacitatii de munca a ofiterilor.

Astfel, proiectul include urmatoarele patru sub-proiecte: penitenciar cu 1.000 de locuri de detentie in localitatea Berceni, judetul Prahova, un altul cu 900 locuri de detentie in localitatea Unguriu, judetul Buzau, o facilitate de pregatire a personalului din penitenciare in localitatea Pantelimon, judetul Ilfov, si construirea unui centru pentru recuperarea capacitatii de munca a ofiterilor din penitenciare in localitatea Rodbav, judetul Brasov.

Costul total net al proiectului este de 221,5 milioane de euro, din care suma de 177 de milioane de euro (reprezentand circa 80% din costul total net) va fi acoperita prin imprumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar diferenta, respectiv echivalentul a 44,5 milioane de euro, reprezinta contributia partii romane.

Citeste si:
Takeda pune la dispoziția statului două aplicații pentru pacienții...
Compania bio-farmaceutică...

Ministerul Justitiei va implementa proiectul prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, in calitate de Agentie de implementare a proiectului, careia i se va delega intreaga autoritate si responsabilitate in utilizarea cu maxima eficienta a tuturor surselor proiectului si in realizarea obiectivelor acestuia.

In acest sens Administratia Nationala a Penitenciarelor infiinteaza o Unitate de implementare a proiectului care trebuie sa functioneze corespunzator pe intreaga durata de implementare a proiectului.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioada de circa 6 ani, iar data limita de tragere a sumelor imprumutului este 31 mai 2025, ceea ce va permite distribuirea corespunzatoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin incadrarea cheltuielilor aferente acestuia in creditele bugetare si de angajament aprobate in acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare in parte, in bugetul Ministerului Justitiei.

Acordul-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania) a fost semnat la Bucuresti la 13 august 2019 si la Paris la 2 septembrie 2019.

Citeste si:
Câte posturi noi sunt scoase la concurs în penitenciarele din România
Câte posturi noi sunt scoase...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri