Argumentele in favoarea gratierii sunt eronate, intrucat supraaglomerarea in penitenciare a fost in scadere in ultimii zece ani, iar conditiile s-au imbunatatit constant, chiar daca nu in ritmul asteptat, sustine Sindicatul Omnia din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). Sindicalistii precizeaza ca 40,7% dintre romani au WC-ul in curte, in timp ce toti detinutii au acces permanent la grupuri sanitare si apa curenta. Sindicatul mai arata ca “detinutul Dan Adamescu” a murit intr-un spital privat, unde a fost operat la genunchi de medicul pe care el l-a ales, sansa pe care nu o au multi romani care platesc taxe si impozite.

Precizarile au fost facute de Sindicatul Omnia din Administratia Nationala a Penitenciarelor dupa declaratiile presedintelui PSD, Liviu Dragnea, legate de proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse. Dragnea a spus ca, de ani de zile, Romania a primit foarte multe amenzi si condamnari pentru conditiile din penitenciare si a aratat ca Ministerul Justitiei ar trebui sa prezinte o situatie cu numarul persoanelor care au murit in penitenciarele romanesti, desi directorul ANP, institutie aflata in subordinea MJ, prezentase in urma cu patru zile aceasta situatie, conform News.ro.

Conducerea Sindicatului Omnia sustine ca in ultimii 27 de ani au fost criticate constant conditiile din penitenciare, dar pana la incarcerarea unor politicieni si oameni de afaceri importanti, au fost ignorate de toate partidele politice si de toate guvernele. In ce priveste supraaglomerarea din penitenciare, invocata ca argument pentru elaborarea proiectului de OUG privind gratierea, Sindicatul Omnia sustine ca acesta este un fenomen in scadere, iar cifrele demonstreaza ca acest efect este unul consistent.

“In ultimii 10 ani, numarul detinutilor a scazut de la aproximativ 48.000 de detinuti la aproximativ 27.000 de detinuti. Motiv pentru care apreciem ca supraaglomerarea va scadea in maxim 4 ani daca planurile existente vor fi finantate si implementate”, a spus presedintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitrascu. Legat de problema conditiilor din penitenciare, Dumitrascu arata ca acestea s-au imbunatatit constant, “chiar daca nu in ritmul asteptat, motivul fiind subfinantarea cronica a sistemului penitenciar sub absolut toate guvernarile”.

“40,7% dintre romani au WC-ul in curte. 100% dintre detinuti au acces permanent la grupuri sanitare si apa curenta, chiar daca 19 dintre cele 44 de penitenciare romanesti sunt supraaglomerate”, a precizat liderul sindical. Sindicatul Omnia considera ca actualele conditii din penitenciaer se datoreaza faptului ca in niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finantare.

“Mai mult, din ambitii personale - ministrul fiind in conflict cu directorul general (al ANP, n.r.), in 2016 au fost returnati la bugetul de stat peste 30 de milioane de euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detentie reamenajate sau al unui penitenciar nou”, a precizat Dumitrascu.

In ce priveste mortalitatea in penitenciare, liderul sindical a aratat ca rata este de 3,5 la mia de detinuti, in timp ce rata mortalitatii in Romania este de 11 la mia de locuitori. “Situatia este similara si in privinta sinuciderilor, in contradictie cu afirmatiile unor parti interesate in a prezenta o situatie catastrofala. Informatia este preluata din statistica UE”, a adaugat Sorin Dumitrascu.

“Lista comparatiilor ar putea continua, dar ar fi nedrept pentru cei care platesc sejurul in penitenciar al infractorilor”, potrivit sursei citate. In ce il priveste pe “detinutul Adamescu”, care a fost folosit ca “exemplu” de Liviu Dragnea cand a vorbit de conditiile din penitenciare, Sindicatul Omnia arata ca acesta era bolnav inca dinainte de a fi incarcerat, era din septembrie 2016 intr-o clinica privata, “a fost operat la genunchi de medicul pe care si l-a ales si a decedat intr-o clinica privata”, sansa pe care nu o au multi romani care platesc taxe si impozite.

Conducerea Sindicatului Omnia sustine ca nici afirmatiile privind amenzile pe care le-ar putea primi Romania pentru conditiile din penitenciare nu au sustinere reala. “Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a inventat o asa-zisa amenda de 80 de milioane de euro aplicabila de catre CEDO Romaniei. Recent a descoperit acest fals si presedintele Iohannis.

Raluca Pruna stim deja ca are neplacutul obicei de a inventa cifre. In realitate, efectele unei hotarari pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt, CEDO inceteaza sa solutioneze cauze de un anume tip (in acest caz referitoare la detentie) pana cand statul membru nu-si rezolva problemele sistemic, pe baza unor recomandari. Un exemplu in acest sens este hotararea pilot pe tema restituirilor”, a mai spus Sorin Dumitrascu.

Sindicatul Omnia sustine ca a constatat cu surprindere ca Guvernul alege sa ignore pozitiile critice, mai mult decat argumentate, ale institutiilor apolitice din cadrul justitiei, precum si ale asociatiilor profesionale sau organizatiilor neguvernamentale, in loc sa discute aceste puncte de vedere. “In context, precizam ca, din punct de vedere sindical, suntem neutri fata de aceasta initiativa a Guvernului. Consideram insa necesar sa reactionam fata de lipsa de transparenta, fundamentarea defectuoasa si elaborarea interesata a proiectului de act normativ”, a precizat sursa citata.

Presedintele Klaus Iohannis a declansat, marti, procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema. Presedintele contesta cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale.

Proiectul de ordonanta de urgenta promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Anul trecut au decedat in penitenciare 98 de oameni, reprezentand 3,5 la mia de detinuti, 11 fiind cazuri de suicid, a declarat vineri directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, precizand ca majoritatea deceselor au avut drept cauza boli neoplazice. Indicele de ocupare a penitenciarelor din Romania este in prezent de 145 la suta, existand 27.559 de persoane custodiate, raportat la 18.985 de locuri de cazare, 1.625 de detinuti au pedepse de pana la cinci de inchisoare inclusiv, 856 au implinit 60 de ani, iar 26 de detinuti sufera de boli incurabile in faza terminala, potrivit directorului Administratiei Nationale a Penitenciarelor. In perioada 2011 - 2016 au fost inregistrate, la nivelul ANP, 510 condamnari pronuntate de CEDO, prin care statul roman a fost obligat la plata a 3.132.429 de euro si 10.000 de franci elvetieni, a precizat Marius Vulpe.

Sursa foto: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri