El a precizat, marti, ca Guvernul, in consultare cu Parlamentul si cu Banca Nationala a Romaniei, va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare pe aceasta tema, pe masura ce sunt lamurite unele aspecte ridicate de alte tari, in special de Polonia.

"Guvernul polonez a spus: «cum putem sa aderam la o uniune bancara la care nu avem dreptul sa participam la discutii si nu avem drept de vot, pentru ca, nefiind in zona euro, noi avem dreptul doar sa fim de acord, nu avem dreptul sa ne spunem parerea ?» Ori, din acest punct de vedere, cred ca Romania, ca si Polonia, ca si alte tari care si-au exprimat deja acest punct de vedere, sigur ca trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari la nivel european, dar cu conditia sa fii la masa. Nu poti sa fii in afara camerei si sa fii de acord. Asta e un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani. Noi totdeauna eram de acord cu ceva ce nu ne baga nimeni in seama", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, uniunea bancara este o idee buna, dar Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie si "primita la masa", iar in propunerea actuala, nefiind membra a zonei euro, Romania nu poate nici sa participe, nici sa isi spuna parerea in cadrul uniunii bancare.

"Nu poti sa te duci sa discuti jumatate de ora si sa dai verdicte. Eu nu am spus nici ca sunt in favoarea, nici ca sunt impotriva, am spus ca doar trebuie sa analizam ce inseamna (uniunea bancara - n.r.). Romania trebuie sa actioneze mult mai serios cand e vorba de temele europene. Noi, de obicei, eram primii care saream in sus de bucurie si dupa aceea vedeam ce inseamna pentru Romania. Domnul Basescu are o parere, eu sunt mai asezat, mai intelept, si prefer sa-i ascult pe cei care se pricep inainte sa-mi dau cu parerea doar ca sa dea bine la cineva", a mai spus Ponta.

El s-a aratat convins ca Ministerul de Finante, in consultare cu comisiile de specialitate ale Parlamentului si BNR, va formula in perioada urmatoare un punct de vedere "foarte aplicat".

Proiectul Comisiei Europene, care prevede consolidarea la nivelul Bancii Centrale Europene (BCE) a responsabilitatii de supraveghere pentru circa 6.000 de banci din zona euro, a provocat discutii aprinse intre ministrii europeni de Finante in Cipru, la sfarsitul saptamanii trecute.

Unul dintre punctele de frictiune este legatura dintre cele 17 state membre in zona euro si cele zece din afara uniunii monetare, intrucat cele din urma ar fi private de dreptul de vot in viitorul consiliu de supraveghere al BCE.

Ministrul polonez de Finante Jacek Rostowski, a anuntat ca nu este de acord cu proiectul uniunii bancare propus de Comisia Europeana, pentru ca Polonia nu are drept de vot in Banca Centrala Europeana.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca i-a asigurat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca optiunea Romaniei este de a fi parte a uniunii bancare, chiar daca nu face parte din zona euro.