MFP a imprumutat 972 mil. lei pe 6 luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 972 milioane lei prin vanzarea de certificate cu scadenta la sase luni, la un randament mediu de 5,91% pe an, usor sub cel acceptat la cea mai recenta operatiune pentru certificate la opt luni din septembrie.

Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 1 miliard de lei, iar ofertele bancilor au cumulat 1,679 miliarde lei, noteaza Mediafax.

Finantele nu au mai emis certificate pe sase luni de la finele lunii martie. Atunci, ministerul a imprumutat 300 milioane lei, la un randament mediu de 5,06% pe an.

Ulterior, cele mai scurte maturitati au fost de opt luni. Cea mai recenta licitatie pentru certificate la opt luni a fost in 10 septembrie, cand Trezoreria a vandut titluri de 1,531 miliarde lei, la un randament mediu de 5,98%.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat si inca 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente in iulie 2015.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 44,44 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
TransferGo lansează o nouă opțiune: creștere de 25% a tranzacțiilor
Setari Cookie-uri