Bancile au realizat subscrieri de 733 milioane lei, potrivit Mediafax.

Trezoreria nu a mai vandut titluri cu scadenta atat de mare din luna mai, cand a imprumutat 698,5 milioane lei prin obligatiuni cu aceeasi scadenta, la un randament de 6,15%.

La inceputul lunii octombrie Finantele au vandut insa obligatiuni pe trei ani, la un randament mediu de 6,53%.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, plus 150 milioane euro prin redeschiderea emisiunii scadente in iulie 2015.

Trezoreria a accesat insa mai putine fonduri in lei, respectiv 3,13 miliarde de lei, si mai multi bani in valuta, respectiv 421,5 milioane de euro.

La inceputul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligatiuni denominate in valuta de 793,8 milioane euro, iar gvernul a mandatat recent Ministerul Finantelor sa lanseze o noua emisiune de euroobligatiuni pe pietele externe de capital, in suma de minimum 500 milioane euro si maximum 1,5 miliarde euro, valoare care va fi stabilita in functie de conditiile de piata.

Emisiunea de euroobligatiuni va avea o maturitate de cel putin sapte ani, conform unui memorandum aprobat in sedinta de miercuri a Executivului.

Guvernul apreciaza ca finantele publice vor fi protejate astfel de eventualele socuri externe ce ar putea determina cresterea dobanzilor pe piata interna.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,6 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga suma de 421,5 milioane de euro atrasa luni, cele 750 milioane euro imprumutate la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.