Leul si-a inceput intarirea pe 24 octombrie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) stabilea un curs de 4,5754 lei/euro, in scadere cu 0,04% fata de sedinta precedenta.

De la acea data si pana pe 7 noiembrie, moneda nationala s-a apreciat cu 1,5%. Ieri, leul s-a depreciat cu 0,15%, iar BNR a afisat un curs de 4,5156 lei/euro.

“Leul s-a apreciat in ultima perioada pe fondul vanzarilor indirecte de euro efectuate de BNR pentru a schimba valuta primita de la Ministerul de Finante. Astazi, (ieri-n.r.) s-a inregistrat o corectie a leului, dar cred ca in perioada urmatoare moneda nationala va continua aprecierea in fata euro, mai ales ca premierul a anuntat o noua emisiune de euroobligatiuni”, a precizat un dealer de pe piata valutara, pentru wall-street.ro.

Seful guvernului, Victor Ponta, a anuntat miercuri ca Romania va mai lansa pana la finele anului in curs o noua emisiune de obligatiuni in euro, care sa aiba o dobanda mai mica de 5%. La sfarsitul lunii octombrie, Ministerul Finantelor a atras 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani.

Aprecierea leului din ultima perioada vine in contextul in care in urma cu trei luni, cursul de schimb atingea un maxim istoric, de aproape 4,65 lei/euro, mai mare cu 13 bani decat in prezent.

Un interval de 11 sedinte consecutive de intarire nu a mai cunoscut leul din 2009, cand, intre 23 martie si 6 aprilie, moneda nationala s-a apreciat tot de atatea ori comparativ cu euro.

Atunci criza isi facea simtita prezenta in Romania, iar leul pierdea in primele trei luni din 2009 aproape 7,9% in raport cu moneda unica. In perioada 23 martie-6 aprilie a acelui an, moneda nationala s-a apreciat cu 3,3%.

Ce urmeaza pentru leu

ING Bank si-a modificat prognoza privind cursul de schimb valutar pentru sfarsitul acestui an la 4,65 lei/euro, de la 4,85 lei/euro.
Totodata, RBS estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 un curs intre 4,55-4,57 lei/euro, in crestere fata de cel prezent pe fondul tensiunilor politice in contextul alegerilor parlamentare.

"Pentru anul viitor ne asteptam la o usoara apreciere a leului fata de euro, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca exista inceritudini ridicate, in special date de situatia externa”, spun reprezentantii RBS.

Leul s-a depreciat ieri si fata de dolar, BNR publicand un curs mai mare cu 3,5 bani, de 3,5454 lei/dolar.