Precedentul minim a fost inregistrat in sedinta precedenta, vineri 19 ianuarie, de 4,6614 lei/euro, al doilea intr-o singura saptamana, in contextul demisiei premierului Mihai Tudose si al discutiilor pe marginea formarii noului Cabinet.

Insa, daca vineri leul se deprecia conform tendintei regionale, toate monedele din jur fiind in sacdere, luni moneda noastra nationala a luat-o in sens invers. In timp ce leul scade fata de euro, coroana ceha si forintul unguresc se intaresc. Doar zlotul polonez se afla in foarte usoara scadere fata de moneda unica europeana.

Totodata, leul se depreciaza si fata de dolarul american, la un curs de 3,8059 lei/dolar, de la putin sub 3,8 lei/dolar cat a fost vineri.

In schimb, in fata dolarului american, leul s-a apreciat pana la un curs de 3,7984 lei/dolar, de la peste 3,8 lei/dolar cu o sedinta in urma.
Analistii estimau, inca de la finalul anului trecut, ca leul se va deprecia in fata monedei unice europene in acest an, pana la cotatii de 4,7 lei/euro, din cauza cresterii accelerate a deficitului comercial, pe fondul importurilor masive necesare pentru a satisface cererea de consum.

Economia Romaniei a fost cea...
Citeste si: Romania, model de insucces! Care este greseala in care persistam?