Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 15 banci cu suma de patru miliarde de lei, oferita pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a continuat sa fie ridicata, suma licitata ajungand la 26,57 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Saptamana trecuta, cand suma a fost limitata de sase miliarde lei, 17 banci au apelat la imprumuturile repo de la BNR, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 30,19 miliarde lei.

Dealerii au spus ca cererea ridicata a fost generata de deficitul de lei din piata, in urma vanzarilor indirecte realizate de banca centrala, dar si de faptul ca BNR a eliminat restrictia privind numarul de emisiuni de titluri acceptat in cadrul unei operatiuni de piata monetara. Anterior, o banca putea aduce in garantie la o licitatie repo titluri de stat din cel mult cinci emisiuni diferite.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

BNR a limitat pentru a opta saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, insa plafonul a fost redus la 4 miliarde lei, dupa ce in precedentele doua saptamani suma disponibila a fost la 6 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultatin urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au coborat de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei si ulterior la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii. In ultimele doua saptamani, banca centrala a tinut plafonul la 6 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au atins recorduri.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.
Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.

O parte din banii imprumutati de la BNR ar putea fi utilizati de banci pentru cumpararea de titluri de stat la cele doua licitatii programate luni de Ministerul Finantelor Publice. Finantele vor sa vanda obligatiuni cu maturitate de 3 si, respectiv, de 15 ani, in valoare cumulata de 400 milioane lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Creditele la care nu se plătește o rată nu vor fi considerate neperformante
Setari Cookie-uri