Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 17 banci cu suma de patru miliarde de lei, oferita pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a continuat sa fie ridicata, suma urcand la 29,45 miliarde lei, aproape de recordul inregistrat in urma cu doua saptamani.

BNR a limitat luni, pentru a noua saptamana consecutiv, suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si a pastrat la 4 miliarde lei valoarea disponibila, desi pe piata dobanzile practicate de banci au atins saptamana trecuta cele mai ridicate niveluri din acest an, pe fondul scaderii plafonului, scrie Mediafax.

Un numar de 15 banci au imprumutat saptamana trecuta suma maxima permisa, de 4 miliarde lei, iar cererea institutiilor de credit a fost de 26,57 miliarde lei.

La licitatia organizata in urma cu doua saptamani suma licitata de banci a atins un nivel record, de 30,19 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Dupa ce BNR a scazut saptamana trecuta plafonul de la sase la patru miliarde de lei, unele banci au inceput sa ridice dobanzile. Astfel, dobanzile pentru sumele atrase pe termen de pana la o saptamana au urcat peste 6% inca de miercuri, atingand cele mai ridicate niveluri din acest an.

Pe de alta parte, cursul de schimb a coborat joi la cel mai redus nivel pentru ultimele doua luni si jumatate, respectiv la 4,5059 lei/euro.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 6 miliarde lei si 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

De la reluarea plafonarii sumei disponibile in licitatiile repo, cursul de schimb a scazut treptat, iar in sedinta de joi a atins cel mai redus nivel pentru ultimele doua luni si jumatate, de 4,5059 lei/euro.

Efecte negative al acestor plafonari sunt, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante, precum si dobanzi mai ridicate practicate de banci.

O parte din banii imprumutati luni de la BNR ar putea fi utilizati de banci pentru cumpararea de titluri de stat la licitatia programata de Ministerul Finantelor Publice. Finantele vor sa vanda, luni, certificate de trezorerie in valoare de 500 milioane lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Creditele la care nu se plătește o rată nu vor fi considerate neperformante
Setari Cookie-uri